Twitter har gått varmt sedan Johanna Frändén visade sitt stöd för Ukrainas fängslade före detta premiärminister Julia Tymosjenko genom att visa sig med en frisyr som är karakteristisk för den forna ledaren:
– Tanken var egentligen inte att man skulle fokusera på annat än fotboll, men jag vill ändå visa att det finns en annan sida av Ukraina. Så det var väl mer en blinkning så att säga, säger Johanna Frändén.

Hur lång tid tog det egentligen att få till hennes frisyr? Den är inte helt okomplicerad menar jag.
– SVT har professionell smink- och hårpersonal så det tog inte så lång tid, men jag märkte snabbt att jag nog hade behövt ytterligare två meter löshår för att få till frisyren fullt ut. Julia Tymosjenkos frisyr täcker ju hela huvudet, inklusive nacken, säger Johanna Frändén.

Hon har fått mycket uppmuntran från sina SVT-kollegor och mängder med twitter och sms där man lovprisar hennes initiativ. Hon har dock inte fått några reaktioner från ukrainskt håll.

Hur trivs du i frisyren?
– Jag brukar inte vara så djärv med mina frisyrer, utan det här var nog en engångsföreteelse – en möjlighet att få göra något annorlunda, säger Johanna Frändén.

Hon räknar inte med att presentera några fler politiskt inspirerade frisyrer under fortsättningen av fotbolls-EM:

– Det blir inte mer politiska frisyrer nu. De andra länderna som deltar är ändå demokratier i ordets rätta bemärkelse, säger Johanna Frändén.

Du ska inte använda Tymosjenko-frisyren om du går på fest någon gång?
– Haha, jag har två veckors intensivt jobb framför mig så det har jag inte tagit ställning till ännu.

Vad är det som har fått dig att reagera så mycket kring just Julia Tymosjenkos fall?
– Jag har ju ingen möjlighet att bedöma om hon har bedrivit maktmissbruk eller ej, utan det handlar ju om att hon fängslas ohörd och jag tycker att alla människor har rätt få en rättvis rättegång. Så detta är en markering från min sida att Ukraina inte är en demokrati fullt ut, säger Johanna Frändén.

Hur går det för Sverige mot Frankrike och England?
– Det är inga lätta lag vi möter precis. Frankrike och England kanske inte imponerade så stort i den första matchen, men de är ändå numret större, säger Johanna Frändén.