Igår, tisdag, berättade Dagens Media att Nyhetsbolagets vd Göran Ellung får 850 000 kronor i bonus om han lyckas spara 50 miljoner kronor på två år.

TV4:s pressansvarige för företagsinformation, Magnus Törnblom, uppgav att det inte längre finns någon sådan bonuskonstruktion för Göran Ellung.

Enligt honom det var i april som styrelsen erbjöd Göran Ellung en bonus kopplad till resultatet för TV4 News och Nyhetsbolaget, men att han valde att avstå denna.

Så här sade han till Dagens Media under gårdagen:
"Strax efter detta tackade han nej till bonusen och det är såväl ägaren Nordic Broadcasting som styrelsen informerad om. Det här är över en månad sedan och hela styrelsen, och då också fackets representant, är informerade."

Ann Johansson, ordförande för fackklubben på TV4 och Nyhetsbolaget, håller inte riktigt med om den verklighetsbeskrivningen.

Hon hävdar att processen såg ut enligt följande.

På Nyhetsbolagets styrelsemöte 16 april togs beslut om bonus till Göran Ellung om max 850.000 kr samt om bonusar till ledningen om fem personer. Sammanlagda skulle bonusarna kunna uppgå till 2,1 miljoner kronor.

Den 8 maj hade fackets representanter möte med delar av företagsledningen, däribland Göran Ellung. Bland annat ville facket få klarhet i vad som egentligen gällde i bonusfrågan.

Redan då slirade Göran Ellung på sanningen, enligt Ann Johansson:
– Han sade att hans bonus hamnar på som mest 700 000 kronor, men han sade också att så mycket blir det aldrig, säger hon.

Han ville heller inte prata om någon bonus till den övriga ledningen för Nyhetsbolaget, som sedermera visade sig vara 250 000 kronor per person eller sammanlagt 1,25 miljoner kronor:
– Han påpekade att det inte var något konstigt med det, att man hade haft bonusar även i TV4. Så då passade det plötsligt att ta upp TV4, säger Ann Johansson.

Hon fick dock ett godkännande från Göran Ellung att fråga de fackliga representanterna i Nyhetsbolagets styrelse om bonusen.

Då visade det sig plötsligt att den möjliga bonusen var på 850 000 kronor och inte 700 000 kronor:
– Hälften var kopplat till sparmålen och den andra hälften till om TV4 News går med förlust eller ej, säger Ann Johansson.

Hon menar att det var först efter att facket satt press på Ellung att berätta om bonusarna som det kom information från Jan Scherman om att Göran Ellung bett att få förändra sitt bonusupplägg:
– Han vill få det till att beslutet kom direkt efter styrelsemötet och så var det ju uppenbarligen inte, säger Ann Johansson.

Göran Ellung ger följande kommentar via Magnus Törnblom:
– I och med att han delade fackets kritik tog han direkt upp bonusfrågan med Nyhetsbolagets ordförande Jan Scherman. Han kunde så att säga inte föregripa ägarnas beslut och tre veckor efter att han meddelat Jan Scherman att han ville avstå från bonus meddelade ju Jan att så blir fallet, säger Magnus Törnblom.

Magnus Törnblom förstår inte riktigt kritiken:
– Det känns konstigt att få kritik för att han har valt att avstå från sin bonus, säger Magnus Törnblom.