– Jag har sagt upp mig och det gjorde jag redan för ett par veckor sedan, säger Peter Pluntky.

Peter Pluntky har varit i SVT:s Antikrundan sedan starten 1989. Men 71-årige leksaks- och teknikexperten deltar inte i nästa säsong.

SVT:s programchef och ansvarige utgivare, Micael Lekberg, hävdar att det beror på att han figurerar i en reklamfilm för Siba med starka kopplingar till programmet.

Så här säger Micael Lekberg till DN:
"Vi är jättenoga med att man inte sammanblandar kommersiella företag med SVT. Men han tycks inte förstå allvaret i detta."

Peter Pluntky slår nu tillbaka och hävdar att han inte alls har fått sparken, utan att han sade upp sig för flera veckor sedan:

– Jag vill inte vara med i Antikrunda längre och det har jag inte velat på två år eftersom det har blivit ett jippbetonat program långtifrån BBC:s ursprungsformat, säger han.

Peter Pluntky menar i stället att SVT använder reklamfilmen som en förevändning för att hävda att han inte får vara kvar när det i själva verket är så att han själv har valt att lämna – det vill säga att man inte förlorar ansiktet:

– Att de har låtit mig lämna programmet är rent bullshit från SVT:s sida, säger Peter Pluntky.

Han hävdar också att det har dröst in mail från medarbetare som beklagar att han ska lämna Antikrundan.

Men han står fast vid sitt beslut:
– Jag skrev en lång lista för två år sedan till producenterna med förslag på vad vi måste göra för att programmet ska hålla god kvalitet. Men jag har inte fått svar på detta och i stället har programmet bara blivit alltmer jippobetonat, säger Peter Plunktky.

Han menar att många av Antikrundans experter är av samma åsikt, men vågar till skillnad från just Peter Plunktky inte fronta om detta:

– SVT kan låta Guillou och Marklund och allt vad det heter sitta och göra reklam för sina böcker, men jag får inte ens visa upp min bok om reklamens födelse. Det är dubbelmoral så det skriker om det, säger han.

Han vänder sig också emot att Antikrundan har infört massa tävlingar och att man besöker kändisar som inte ens har något vettigt att visa upp:

– Maud Olofsson hade mortlar som var värda 25 kronor styck. Det blir löjeväckande, säger Peter Pluntky.

Han vänder sig också emot att Antikrundan skickar Anne Lundberg på exklusiva reportageresor till exempelvis Paris för att intervjua en kostnär:

– Det blir fånigt om inte ens konstnärens verk värderas i programmet. Det känns som det ska vara lite Let´s Dance, Robinson Fångarna på fortet och allt vad det heter på en och samma gång, säger Peter Pluntky.

Han påpekar också att han inte på något sätt tyckte det var fel med Siba-inslaget.

Peter Pluntky utesluter heller inte att han skulle kunna delta i något liknande program för en konkurrerande kanal:

– Jag har massa idéer och det går alltid att hitta olika koncept att göra program om gamla pryttlar.

Hur ska du försörja dig i och med att du slutar för Antikrundan?
– Jag gör 30-40 föreläsningar per år och alltifrån rock´n roll till MC-åkning. Jag håller även på en med stor utställning i New York. Så jag är fullskiten med jobb har mitt på det torra. Det är också därför som jag verkligen vägar säga vad jag tycker, säger Peter Pluntky.

Då Resume.se talar med Micael Lekberg hävdar han att inte finns något formellt anställningskontrakt mellan SVT och Peter Pluntky:
– Antikrundan är bara en liten del av hela den bukett som experterna håller på med. Vi anlitar experterna tolv dagar per år, men det är inte så att vi har ett kontrakt med Peter Pluntky. Så han har inget säga upp sig ifrån, säger han.

Han bekräftar att Peter Pluntky velat förändra programmet i en annan inriktning under en längre tid:
– Han har varit irriterad och ställt ultimatum. Han får gärna ha synpunkter och vi tar gärna emot det från Antikrundans alla experter. Men redaktörsskapet måste SVT bestämma över, säger Micael Lekberg.

Han beklagar att Antikrundan och Peter Pluntky nu går skilda vägar
– Det är skittråkigt att vi inte kan fortsätta med Peter. Han är profilerad, kunnig och rolig och det är precis sådant som vi värdesätter hos Antikrundans experter, säger Micael Lekberg.