Dela sidan:

Expressens nyhet förra veckan om "nakenleken" på träningen föll inte i god jord hos landslaget. Men det var inte i fokus på dagens presskonferens – landslagets sista i samband med EM.

I stället gick landslaget till attack mot Expressen för den närgångna paparazzifotograferingen, som påminner om brittiska tabloiders sätt att jobba.

– Expressen har missbrukat ett förtroende. I söndags ertappades en fotograf ute på ön och det var inte första gången han var där. Han ertappades av hotellets säkerhetspersonal. För att påverka så lite som möjligt för laget gjorde vi inte någon affär av det. Sedan har Expressen fått gult kort av Uefa som vi också får ta hand om. De gick in med en kamera på vår första presskonferens mot Ukraina och det får man inte göra, då blir det en affär för Svenska Fotbollförbundet gentemot Uefa, sa Jonas Nystedt på presskonferensen.

Han fortsatte:

– Sedan de här bilderna som vi redan pratat om (nakenleken), det är inte publiceringen som sådan utan att träningen var avslutad. Då vet alla att kamerorna ska vara nere. Det är lite för mycket från en och samma tidning. Detta måste vi diskutera med Expressens ledning. Vi tänker inte starta något krig, spelare och ledare har uppträtt exemplariskt, men det är inga andra medier som varit och letat efter de här grejerna.

För några år sedan var Aftonbladet i Zlatans frysbox. Men sedan dess har det inte varit några frostiga förbindelser mellan landslaget och media. Förrän nu.

Enligt vad Resume.se erfar är Expressens nye sportchef Daniel Berglund pressad över att vara i onåd hos landslaget. Tidningen har gått oväntat hårt fram under EM med paparazzibilder.

Daniel Berglund vill bara svara på Resume.se:s frågor via mejl.

Landslagsledningen säger att alla medier har respekterat deras vädjan om privacy, utom Expressen. Det gäller paparazzibilder in mot spelarhotellet. Det anses inte ok. Vad säger du om landslagets synpunkter på Expressens agerande?
– Jag lyssnar självfallet på vad de har att säga, därmed inte sagt att vi kommer att uppnå enighet. Förbundet har sin mycket bestämda syn på hur journalister ska bevaka ett svenskt fotbollslandslag medan vi, självfallet, har vår syn på hur ett sådant uppdrag ska skötas, svarar Daniel Berglund och fortsätter:

– Tidigare var det Aftonbladet som var i skottgluggen, det här mästerskapet uppenbarligen Expressen. Vi får ta kritiken till oss och se vad vi eventuellt ska göra annorlunda nästa gång.

Har du snackat med landslagsledningen om detta?
– Ja. Med presschefen Hans Hultman och landslagschefen Lars Richt.

Har du en annan syn på den här typen av bevakning än din föregångare, Martin Kroon?
– Nej. Vi har tagit nyhetsbilder på kända idrottsmän utanför presskonferensrummen i decennier. Vi kan inte agera som en tv-kanal och bara filma fotbollsspelare framför sponsorskyltar.

– Men – och det vill jag gärna lägga till – vår ambition att bedriva en fristående nyhetsförmedling betyder förstås inte att vi vill störa någon. Det är alltid viktigt med balans. Om fotbollslandslaget är missnöjda med oss den här gången, då får vi sätta oss ner och snacka om det, avslutar Daniel Berglund.Dela sidan: