Dela sidan:

Karin Lindvall föddes på Gotland och flyttade till Stockholm som 25-åring. Det dröjde bara tre år innan hon återvände till Gotland och hon har blivit kvar där sedan dess.
– Jag gillar livskvaliteten där. Det är nära till ett lätthanterligt liv och naturen och du slipper ju stå i kö, säger hon.

Hon älskar ändå att träffa människor och hennes motto i livet är att behandla alla människor med respekt – en insikt som har vuxit sig allt starkare genom åren:
– Jag var nog lite kaxigare förr, men ju längre man lever desto mer livserfarenhet skaffar man sig och då får man också en annan inställning till sin omgivning, säger Karin Lindvall.

Hur blir man egentligen Almedalsgeneral?
– Jag anser att det finns två grundförutsättningar för att lyckas i ett sådant jobb. För det första ska man tycka om människor och för det andra måste tycka om att jobba med människor som är pressade, säger Karin Lindvall.

Hon har en något brokig bakgrund i det att hon inte bara är utbildad inom marknadsföring och it, utan också är konsthistoriker:
– Jag har exempelvis jobbat med Världsarvet och i mitt liv har jag hela tiden kompletterat med olika utbildningar allteftersom, säger Karin Lindvall.

Hon är ett riktigt energiknippe och stressnivån är hög inför att Almedalsveckan drar igång på söndag.

Hon har varit Almedalsgeneral ända sedan mitten av 1990-talet, men förra året var ett undantag.

En misslyckad knäoperation hade ställt till det för henne, vilket gjorde att hon hade blivit tvungen att opereras på nytt.

Hon fick i stället ansvar för media och större besök det året. Karin Lindvall är ändå mycket nöjd över Almedalsveckan:
– Vi kallade den veckan det lugna samtalets vecka. Jag hoppas att det blir så även i år, säger hon.

Hon har under åren gjort sig känd för att besöka många arrangörer rent fysiskt, men så blir det inte vid årets Almedalsvecka och det har heller inte varit så under de senaste åren

Detta har inte att göra med hennes relativ nyopererade knä, utan mer med att det blir hela 930 arrangörer i år och då blir det också störtnär omöjligt att hinna med att besöka alla.

Varför kallas du egentligen Almedalsgeneral? Borde det inte vara Almedalsdrottning?
– Jag fick faktiskt ett mejl från en av våra arrangörer som skrev att Almedalsveckan är som en militärmanöver, säger Karin Lindvall.

Enligt henne är det en ganska bra beskrivning. Man måste först ha med sig all utrustning, se till att man monterar upp den på rätt markerat ställe och använder sig av olika samordningsinsatser:

– Det kräver också massa människors insatser och jag har ju kontakt med alla dessa människor som styr dessa insatser. Så i den bemärkelsen passar nog ändå general rätt bra, säger Karin Lindvall.

Vid årets Almedalsvecka öppningstalar Sverigedemokraterna hur ser du på det?
– Vi har åtta riksdagspartier och dessa har ett rullande schema. Almedalsveckan är en demokratisk mötesplats så jag har inga som helst synpunkter på vem som börjar eller vem som slutar tala, säger Karin Lindvall.

Vad tror du om eventuella våldsamheter kopplade till just Sverigedemokraterna och hur hanterar ni detta i så fall?
– Vi har mötesfrihet i Sverige och har man fått tillstånd att hålla ett möte så har man. Det handlar om att visa respekt för rätten att uttrycka en åsikt, Om mötet sedan spårar ur uppstår en rent polisiär fråga, säger Karin Lindvall.

Hur ser du på forskaren Maria Wendts bok politik som spektakel. Den är ganska kritisk mot Almedalsveckan. DN-krönikören Johan Croneman var inte sen att haka på och skrev att han skulle vilja se någon som blir utslängd från Almedalen?
– Jag har ju inte läst boken, men vad jag har förstått handlar den mer om hur media behandlar media, säger Karin Lindvall.

Hon har stora förväntningar på årets Almedalsvecka. Inte bara för att föra året kallades för det lugna samtalets vecka där man verkligen tog del av varandras åsikter, utan också för att det är större bredd på evenemangssidan i år.

Hon tycker också att man som deltagare verkligen ska ta chansen och våga delta i debatten:
– Alla har olika mål med att vara med vid Almedalsveckan, men jag tycker att man redan i förväg ska skräddarsy sitt deltagande och ta chansen att skapa nya kontakter, säger Karin Lindvall.

Hon räknar med att det blir betydligt mer utspel i år. Dels för att det finns flera nya partiledare, dels för att det för närvarande är ganska jämnt mellan blocken:
– Jag anser att valrörelsen börjar i sommar även om valet inte är förrän år 2014, säger Karin Lindvall.

Hon tycker också att ett tydligt tecken på detta är att många saker i år handlar om sådant som rör vård, omsorg och sysselsättning. Det vill säga klassiska valfrågor.

Den enda riktigt stora överraskningen i år är att många seminarier handlar om medier och journalistik. Här rör det bland annat hur media granskar media och medias förhållning till makthavare.

Men det är också andra saker som tas upp som exempelvis ungdomsarbetslösheten, privatiseringsfrågor och liknande:
– Man kan väl lite förenklat säga att det är ett koncentrat av de frågorna som har varit aktuella i media under det senaste året, men att detta komprimeras till en enda vecka, säger Karin Lindvall.

En nymodighet är att frekvensen med korta utfrågningar har ökat. I år är det inte bara Expressen, utan även Aftonbladet och TV4 News som frågar vad partiledarna anser i en viss fråga.

Nytt för i år är också att det genomsnittliga seminariet har kortats väsentligt:
– Förr var det tre timmar, sedan 1,5-2 timmar nu det mer 45 minuter-1,5 timme som gäller, säger Karin Lindvall.

Hon menar att detta framförallt har att göra med ökad konkurrens. Det vill säga fler arrangörer stjäl mer uppmärksamhet från de cirka 16-000-17 000 personer som besöker Visby för Almedalsveckan.

En ytterligare nyhet för i år är att Almedalsveckan har infört något som kallas Gröna Evenemang.

Enkelt förklarat innebär det att man har tre olika huvudkategorier där arrangörerna poängsätts utifrån hur bra man lever upp till kraven.

Det handlar om alltifrån att använda miljövänligt papper till kranvatten. Den arrangör som får två poäng från varje kategori får ett grönt M i kalendariet:
– 23 procent av arrangörerna har fått sådana M och det tycker jag är riktigt bra, säger Karin Lindvall.

Hur ser du på Almedalsveckan för två år sedan? Då brände Gudrun Schyman upp 50 000 kronor och det blev stort rabalder?
– Partierna är ändå Almedalsveckans kärna och utspel såsom Gudruns har egentligen inte så mycket med Almedalsveckan att göra, säger Karin Lindvall.

Hur är din stressnivå nu?
– Ganska hög, säger Karin Lindvall.

Hon var till en början ansvarig för olika informationsinsatser hos kommunen och hade Almedalsveckan som ett av evenemangen att ta hand om.

I takt med att Almedalsveckan har vuxit i popularitet går i stort hela arbetsåret år till att jobba med evenemanget.

Hon kan heller inte andas ut då Almedalsveckan är slut, utan då måste hon sammanfatta massa statistik kring antal besökare, ämnen och liknande. Då väl det arbetet är gjort åker hon iväg till sin favoritstrand för att slappa:
– Jag är en människotyp som har två lägen. Antingen max eller noll. Det här är vanligt bland högpresterande människor, vilket jag anser att jag är. Jag har förlikat mig med detta och ser både för- och nackdelar med en sådan personlighet, säger Karin Lindvall.

Vad får inte ske?
– Fysiska olyckor är naturligtvis jättetråkigt och svåra ordningsstörningar likaså, säger Karin Lindvall.

Hon berättar att hon aldrig har svartlistat någon organisation eller företag från Almedalsveckan.

Detta beror också på att man har hård kontroll på vilka arrangörer som ställer upp. Man får inte ingå i kalendariet om kansliet bedömer att evenemanget inte är debatt och diskussion om en samhällsfråga.

Hur påverkar det dig när allt är nedmonterat och Almedalsveckan är över?
– Jag får en tomhetskänsla, men jag gillar när saker och ting går fort och då får man passa på att göra någonting annat innan det är dags att börja jobba med Almedalsveckan igen, säger Karin Lindvall.Dela sidan: