Dela sidan:

Reklambyrån Studio Total uppger att att man i morse flög in med ett enmotorigt plan över Minsk och släppte 800 nallebjörnar över staden som en manifestation för yttrandefrihet.

Det finns inga bevis på att aktionen har ägt rum och ingen utomstående har kunnat bekräfta att det verkligen inträffat, mer än Studio Total själva. Byrån har släppt bilder men dessa kan på olika sätt vara fejkade.

Martin Uggla, vitrysslandskännare och ordförande i Östgruppen, för demokrati och mänskliga rättigheter, menar att det sannolikt är en bluff.

– Jag kan inte 100-procentigt avfärda det, men visst verkar det osannolikt. Man har inte lyckats skapa någon uppmärksamhet på plats, och inga oppositionella krafter talar om detta i dag, mer än Charter97 som tror att det kan vara en tidningsanka.

– Främsta målet borde ju vara att skapa uppmärksamhet efter ett års förberedelser som de påstår sig ha haft, men det har man inte lyckats med inne i Vitryssland och i Minsk. Det finns inga spår av aktionen där vad det verkar. Några inhemska medier har skrivit om det men hänvisar bara till The Local och Aftonbladet. Det finns inga vittnesmål i Minsk om att det har skett. Inga nallar har hittats.

Han tycker att det hela är mycket osmakligt om det är en bluff.

– Men om det skulle stämma är det såklart häftigt. Men det är märkligt att Studio Total inte har lyckats presentera bättre bevis. 

För något år sedan blåste Studio Total medierna med bluffen om en sexskola i Österrike.


Dela sidan: