- Firandet består av två huvudsakliga aktiviteter. Dels är det uppvaktning av kronprinsessan på Solidens slottsgård och dels är det sändningen av tv-programmet senare på kvällen. Till Solliden är det drygt 40 journalister ackrediterade, vilket kanske är något mer än förra året. Men jag kan inte uttala mig om hur det har sett ut historiskt eftersom det här bara är andra året jag är med, säger hovets informationschef Bertil Ternert till Resume.se

Bertin Ternert menar att intresset för kronprinsessparet är mycket starkt, vilket de uppskattar. Framförallt vill de synas i sammanhang som rör deras verksamhet och frågor som de brinner för. De förstår intresset för den privata sfären men vill gärna att det finns ett perspektiv på den rapporteringen.

TV-sändningarna går i SVT på lördagskvällen och sker traditionsenligt från Borgholms Idrottsplats. Programmet leds av Mark Levengood. Förutom eurovisionsvinnaren Loreen uppträder också Danny och Agnes med flera. Men artisterna, SVT och födelsdagsbarnet själv får se sig slagna av en sex månaders gammal bebis i fråga om attraktionskraft. Den stora nyfikenheten finns på huruvida Prinsessan Estelle kommer vara med eller inte. Tidigare medieuppgifter har gjort gällande att hon inte kommer medverka överhuvudtaget, men Bertil Ternernt kan ge en mer nyanserad bild.

- Prinsessan Estelle kommer inte medverka vid tv-sändningen från Borgholms Idrottsplats, men det är fullt möjligt att hon är med vid uppvaktningen på Solidens slott. Om hon är med eller ej beror helt på situationen just då, som med alla spädbarn, säger Bertil Ternernt.

Men det finns inget ställningstagande om att hon inte skall medverka i officiella sammanhang ännu?

- Nej, det finns det inte. Det är helt och hållet föräldraperspektivet som avgör.