Dela sidan:

Av den digitala försäljningen så stod streaming för 89%, vilket också innebär att streamad musik stod för mer än hälften av all såld musik

För streamingtjänsten Spotify är detta en positiv utveckling och man uppvisar starka siffror. Bland annat ökade man sina utbetalningar till rättighetsinnehavare med 77 procent under första halvan av 2012

- Den största majoriteten av våra intäkter går tillbaka till rättighetshavare - runt 70%. Det stora skiftet i hur svenskar lyssnar på musik visar tydligt den positiva effekten som Spotify haft på den svenska marknaden, som led stort av piratnedladdning för bara några år sedan, säger Sofie Grant, presschef på Spotify i en kommentar.

Även skivindustrin välkomnar utvecklingen och är idag positivt inställda till Spotify.

Man är till och med så optimistisk att det finns förhoppningar om en ny guldålder:

- Nästan fyra år efter lanseringen av Spotify ser vi nu en klart tydlig positiv utveckling, både för branschen i stort och för vår del. Vi är idag tillbaka på intäktsnivåer som vi såg under 2004, och om det fortsätter i samma takt kommer vi att vara tillbaka på samma omsättning som vi hade under CD-skivans glansdagar inom bara några år. Vi har sett en stor förändring i musikkonsumtion, där musikfans lyssnar på mer musik i en laglig miljö. Det leder till att intäkterna ökar hela tiden och artister får betalt varje gång deras musik spelas. Våra artister får betydande intäkter ifrån Spotify, som idag är vår största inkomstkälla i Sverige. En följdeffekt är även att vi investerar stort i nya talanger, säger Per Sundin som är VD för Universal Music i Sverige.


Dela sidan: