Dela sidan:

Fredrik Virtanen, krönikör på Aftonbladet, går till angrepp mot ärkerivalen Expressen som enligt Virtanen börjat med "TV4-fasoner" – det vill säga låta kändisar ta journalisternas plats. Hans exempel är att artisten och programledaren Plura får stort utrymme i Expressen som sommarkrönikör.

– Det viktiga är ju att den riktiga journalistiken får ta plats och kosta pengar, men en massa kolleger förlorar sina jobb och har det knapert. menar Virtanen.

Hans egen tidning Aftonbladet hakade nyligen på och presenterade nöjesprofilen Gina Dirawi som nu krönikör.

– Att en och annan kändis skriver kolumner är förstås inte hela världen, men jag har aldrig sett en kändis vara duktigare på att sy kläder än en sömmerska eller skriva bättre kolumner än Annette Kullenberg.

Han tycker att journalisterna bör stå upp och protestera mot utvecklingen.

– Vore jag journalist på TV4 – och dom är många och duktiga – skulle jag vara provocerad över att säljande amatörer tillåts göra deras arbete. Det är förringande för deras yrkeskunskap. Det är inte journalistikens framtid, det är urholkande blaj, mejlar Virtanen i ett svar till Resumé från sommarstugan.

När Plura presenterades som tidnings sommarkrönikör sa Expressens chefer att det blir "måsteläsning" , att "Mr Eldkvarn har många strängar på sin lyra" och kan bjuda på något oväntat.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson

– Det är ju glädjande att Virtanen gillar Annette Kullenberg – hon skriver ju också hos oss. Traditionen med sommarkrönikörer i Expressen är gammal, de senaste åren har exempelvis namn som Marie Göranzon och Mats Qviberg medverkat, och vi ser det här lite som gästerna i radions "Sommar".

Han ser inga problem med att ta in icke-kournalister.

– Spännande personer som skriver personligt är väl alltid intressanta? Våra ordinarie krönikörer måste också få sommarledigt, och då ger vi läsarna chansen att möta både nya och gamla röster. Sedan vet amn aldrig vad som händer. Jenny Östergren, exempelvis, började som sommarkrönikör och blev sedan en medarbetare varje lördag, säger Thomas Mattsson och fortsätter:

– Virtanen säger att "det viktiga är att den riktiga journalistiken får ta plats och kosta pengar", och det håller jag med om. Men vi skriver ju inte mindre om Almedalen eller Syrien bara för att vi har sommarkrönikörer. Vi körde Terese Cristianssons 8-sidorsreportage från Aghanistan trots att "Plura" skriver kolumner, om man säger så.


Dela sidan: