Dela sidan:

Resumé rapporterade i förra veckan om att Aftonbladet begärt ut uppgifter från näringsdepartementet om julfestnotan som redovisades som seminarium. Innan Aftonbladet hade publicerat materialet ringde Annie Lööfs pressekreterare Kenneth Hultgren till Sveriges Radios Ekot-redaktion och förekom avslöjandet.

Hultgrens version till Ekot var att notorna kommit fram tack vare en interngranskning på eget initiativ.

Nu KU-anmäls regeringen av Leif Pagrotsky.

– Jag har varit statsråd i 10 år, längre än någon i alliansen, och jag har aldrig under den perioden kommit på tanken att bryta mot grundlagen genom att förhala utlämnandet av en offentlig handling, säger Leif Pagrotsky till Aftonbladet och fortsätter:

– Om de uppgifter som förekommit i media och i Aftonbladet stämmer är det ytterst allvarligt. Grundlagen är solklar: där står att en handling skall lämnas ut. Genast. Lagen medger inte att man ska skicka det till någon mellaninstans som ska kontrollera.

Han menar att det som inträffat är förskräckligt om det stämmer. Handlingar som begärts ut ska omedelbart lämnas ut av byråkraterna och inte passera mellaninstanser som pressavdelningar.

"Innan utlämnandet passade man på att ändra i det begärda materialet och dessutom lämnade man delar av de begärda handlingarna till ett konkurrerande medium innan Aftonbladet fick ut dem. Detta kan inte vara förenligt med den grundlagstext som reglerar allmänhetens möjligheter att få ta del av allmänna handlingar", skriver Pagrotsky i sin anmälan.

"Det är synnerligen allvarligt när regeringen på olika sätt försvårar för allmänheten att få ta del av allmänna handlingar, inte minst mot bakgrund av att rättigheten är grundlagsskyddad", skriver Leif Pagrotsky.

Annie Lööfs pressekreterare Jonas Pettersson:

– Regeringskansliet lämnar skyndsamt ut allmänna handlingar. Vi har som ambition att ge allmänheten och journalister en hög servicenivå och mot den bakgrunden så välkomnar vi att det sker en granskning med anledning av Leif Pagrotskys anmälan, säger Jonas Pettersson till Aftonbladet.


Dela sidan: