Dela sidan:

Cecilia Stegö Chilò, som tvingades gömma sig på landet när drevet mot henne var som värst 2006, kommenterar mediebevakningen av Annie Lööf i ett Facebook-inlägg. Så här skriver Cecilia Stegö Chilò:

"Den som undrar över vad "medielogik" är kan med fördel nu följa kvällstidningarnas framfart med Annie Lööf (och indirekt Maud O - två starka kvinnor som tar plats och ton). Men nu handlar "medielogik" inte i första hand om kön utan om att media lyckas få upp ett litet politiskt blodflöde. Då kan man sätta igång.

Alltså: Hitta en repa. Strunta i proportioner, relevans och vem som egentligen har ansvaret. Låt andra få oja sig och ta avstånd. Om inte någon kritiker av rang hittas, kolla politiska fiender. Hitta lite fler repor. Tala om blåsväder och kris. Låt kommentatorer resonera om risken f sjunkande förtroende. Lägg ut texten för "folket" och låt det spy galla. Ring opinionsföretagen. Köp förtroendemätning. Beskriv noggrant "sifferkatastrofen", naturligtvis utan att knysta om att det i huvudsak är medierna som orsakat den. Börja antyda avgång. Låt tyckarna få spekulera om överlevnadschanser. Skriv om "svåra dagar", "värsta vecka", "mardrömme...

n". Påminn om att offret har det kämpigt och är ifrågasätt. Ring pr-folket. De kommer tala om personligt varumärke och politiken som förtroendebransch. Krydda med snygg statsvetare. Räkna med att det gör susen bland de som håller i bilan för de läser varje rad. Vänta. Snart nog kommer offret inte orka. Eller bilan falla. Ta hem segern och beskriv hur viktig journalistiken är för demokratin. Ta vägen om chefen och be om löneförhöjning. Undvik efterföljande debatt om drevjournalistik på PK. Och för guds skull: tänk inte tanken att det var en riktig skitstory to begin with och att mediet du jobbar för möjligen just fällt en politiker som kunnat göra nytta för det som är verkligt viktigt.

För övrigt tycker jag att Tillväxtverket m fl myndigheter bör läggas ner. Och Annie sitta kvar och göra just det."


Dela sidan: