Dela sidan:

Programledaren Jenny Alversjö diskuterade nya hälsotrenden, att höja kroppens PH-värde, tillsammans med gästerna Gertrud Ruslander, som pårstår att hon blev frisk genom att tillföra kalk i dieten, Sara Karlsson, vd för PH Balans, och Ragnar Rylander, professor emeritus i Miljömedicin.

Föreningen Vetenskap och Folkbildning reagerar starkt emot hur ”slarvigt” ämnet togs upp. Föreninen menar att  rent av hälsofarliga råd fick stå oemotsagda. Och det är inte första gången Nyhetsmorgon gör misstag som detta, menar Vetenskap och Folkbildning. i ett pressmeddelande.

– Pratet om basisk och sur kropp i Nyhetsmorgon är rena rötmånadsfantasierna, säger Martin Rundkvist, ordförande i Vetenskap och Folkbildning. Kalkning i syfte att påverka pH-värdet är för gräsmattor och sjöar, inte för människokroppar.

Han kräver nu att TV4 rättar vad han kallar falska påståenden.

– Nyhetsmorgon får förstås ta upp vilka ämnen de vill, säger Martin Rundkvist. Det vi vänder oss emot är frånvaron av kritiskt perspektiv – speciellt i en fråga som går emot etablerad vetenskap. Inslaget blir i praktiken ett reklaminslag för pH-balans AB, ett företag som bygger sin verksamhet på att påstå att allt från barnlöshet till morgonskräp i ögonen beror på surhet i kroppen. Ja, det är sant! Dessutom påstår företaget att våra tankar påverkar kroppens pH-värde, vilket naturligtvis är vansinne.

Resumé har sökt Nyhetsmorgons chef Lotta Folcker, chef för Nyhetsmorgon TV4.


Dela sidan: