Aftonbladets reporter Richard Aschberg JO-anmälde Näringsdepartementet för att medvetet ha förhalat att lämna ut handlingar till kvällstidningen.

Enligt Richard Aschberg beror fördröjningen på att handlingarna först lämnats till näringsminister Annie Lööfs pressavdelning innan de lämnats ut. Detta moment har ingenting med normal sekretessprövning att göra utan är tillsynes enbart styrt av politiska intressen, skriver reportern i anmälan.

Resumé rapporterade tidigare om att Aftonbladet begärt ut uppgifter från näringsdepartementet om julfestnotan som redovisades som seminarium. Innan Aftonbladet hade publicerat materialet ringde Annie Lööfs pressekreterare Kenneth Hultgren till Sveriges Radios Ekot-redaktion och förekom avslöjandet.Hultgrens version till Ekot var att notorna kommit fram tack vare en interngranskning på eget initiativ.

Regeringen KU-anmäldes av Leif Pagrotsky och efter Aftonbladets JO-anmälan startar nu alltså JO. en utredning. Regeringskansliet uppmanas att yttra sig om anmälan.