Dela sidan:

I en artikel på DN Debatt presenterar i dag public service-kommittén sitt förslag för framtidens statliga television och radio. Om förslaget realiseras kommer tv-avgiften att skrotas och ersättas med tv-skatt.

Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson Gunilla Carlsson är försiktigt skeptisk kring utredarnas förslag:

– Jag har inte alla detaljer klara för mig än. Men jag känner en oro för public service oberoende. De säger att finansieringen inte kommer att ge via budgeten, men public service hamnar utan tvekan närmare politiken, säger Gunilla Carlsson (s).

Gunilla Carlsson vill veta mer om hur utredarna tänkt sig att finansieringen ska ske via Riksgälden istället för ren budgetfinansiering.

Samtidigt pekar hon på flera positiva bitar i utredarnas förslag. Gunilla Carlsson tycker att de visar vänlig inställning till public service, där utbudet ska få behålla sin bredd och samtidigt anpassa sig till de nya plattformarna. Men hon är också kritisk till att utredarna inte valde att se över förhandsprövningen.

Vilka är vinnarna om förslaget träder i kraft?
– Moderaterna har länge vurmat för att slopa tv-avgiften. De är vinnare om det blir som utredarna föreslår.

Utredarnas förslag skickas nu ut på remiss till berörda institutioner. Framöver vill Gunilla Carlsson se en blocköverskridande uppgörelse kring public service framtid.
– Jag ser gärna att ser att regeringen bjuder in oss till dialog. Jag tror att även SVT och SR ser en bredare lösning.



Dela sidan: