I går rapporterade Dagens Industri om att Arbetsförmedlingen vid minst två tillfällen gått runt lagen om offentlig upphandling. Detta genom att anlita mediebyråer som myndigheten inte har ramavtal med.

Mediebyråerna Nowa och Carat, som har ramavtal med myndigheten, har gått miste om potentiella medieköp på 25 miljoner kronor.

Nu kräver Nowa Arbetsförmedlingen på 1,6 miljoner kronor i skadestånd.

– Vi har vetat om det här under en längre tid och uppmärksammade felaktigheterna i samband med kampanjerna i våras. Det här är mycket allvarligt, säger Nowas vd Anders Wallqvist till Resumé

Och fortsätter:

– Vi har försökt ha en dialog med Arbetsförmedlingen och uppmärksammat dem om kravet på offentlig upphandling. Vi har velat veta hur de resonerar men inte fått något gehör.

Det var i samband med Arbetsförmedlingens kampanj i början av årsskiftet signerad Gullers Grupp som Anders Wallqvist och hans kollegor fick en förfrågan från media om de var inblandade.
– Det framgår så extremt tydligt i en paragraf att Arbetsförmedlingen måste genomföra en offentlig upphandling. De gör så här för att det är enkelt och det har jag all respekt för. Men det är inte rätt, säger Anders Wallqvist.

Vad hoppas du på för efterspel?
–  Jag hoppas att det leder till att myndigheterna blir mer medvetna om lagen. Vi har uppmärksammat att myndigheter slarvar förut, men inte så tydligt som nu.