På fredag kommer DI Weekends jubileumsnummer ut för att fira att det har funnits i 10 år. Tidningen slår på stort och gör ettan och sistasidan i 3D.

– Vi ville göra något extra och speciellt. Det är lite av ett samlarnummer, säger Birger Marklund, redaktör för jubileumsnumret.

Men för att få ihop lyxnumret var DI dels tvungna att hitta ett tryckeri som kunde trycka i 3D, vilket deras ordinarie tryckeri inte kunde, och dels ta hjälp av svenska fängelseinterner för att få ihop omslaget.

– Det är ett annorlunda omslag då ettan och sistasidan är i 3D. Det går inte bara att göra hur som helst. Vi har tryckt 3D-bilderna i Kina och själva tidningarna har tryckts i ett specialformat i Danmark. Det blev billigast att göra där, säger Stefan Åblad, produktionschef på Dagens Industri.

Enligt Stefan Åblad klistras 3D-bilderna på omslagen just nu i Stockholm. Sammanlagt är det 162 000 bilder som ska klistras på för hand.

Som jag förstår det är det fängelseinterner som sitter och gör detta?
– Det gick inte att klistra på bilderna maskinellt utan måste göras manuellt. Det företag som hjälper oss med det har lagt ut det på fängelser ja.

Vad säger du till dem som tycker att det är lite konstigt att brottslingar, varav vissa dömda för grova brott, sitter och färdigställer era omslag?
– Det är inte ovanligt att interner hjälper till med liknande saker inom mediebranschen. Det är inget extraordinärt med det. På fängelser arbetar internerna och det här är sådant arbete som passar dem.

Var detta planen från början?
– Innan vi tryckte på knappen för projektet så visste vi vad vi skulle göra. Det här är inget som har kommit som en överraskning längs vägen. Det är bara själva transporten som har blivit försenat något, men alla prenumeranter kommer få numret i veckan som planerat, säger Stefan Åblad.

De interner som hjälper DI gör det genom Kriminalvårdens KrimProd som enligt de själva "skapar meningsfull sysselsättning för de intagna - under överinseende av bransch- och yrkeskunniga arbetsledare och instruktörer."