Majlards krönika i SvD retar gallfeber på AIK så till den milda grad att klubbens vd Thomas Edselius skickat ut ett öppet brev till media.

– I en SvD-krönika igår skrev Jan Majlard om söndagens fotbollsderby mellan Djurgården och AIK. Under rubriken "Derbyfest? Snarare svarta september" skrev Majlard en dyster skildring av publikinramningen kring matchen. Svarta september var en serie militära stridigheter i Jordanien under september 1970 där cirka 1 600 personer dödades.

AIK Fotboll anser att jämförelsen var ett rejält övertramp. Thomas Edselius är förvånad över att Majlard skriver att  det "kanske inte är så konstigt att den som ramlar ner på tunnelbanespåret blir rånad av en medmänniska" i ett samhällsklimat där fotbollsderbyn har samma inramning som i dag.

–  Det var inga våldsamheter inne på arenan i söndags och många andra journalister har berättat om den fantastiska inramning som kom från läktarna. 30 000 stockholmare var på plats och dessa ska inte behöva tvingas in i samma fack som massmördare eller tunnelbanerånaren. Det är inte rättvist, säger Thomas Edselius.

Jan Majlard säger att avsikten inte var att man ska göra kopplingen till Svarta september.

– Det var en olycklig formulering som jag ber om ursäkt för. Jag borde ha skrivit ”en svart septembersöndag” i stället, säger Jan Majlard och fortsätter:

– Men i övrigt står jag för det jag skrivit. Inramningen är hotfull med mycket hat.