Dela sidan:

Jan Bengtsson, senior reporter på Svenska Dagbladet, möter beskedet att sportredaktionen avvecklas med stor bestörtning.

– Jag vet inte vad jag ska göra nu. Alternativen för en 61-åring är begränsade. Avgångsvederlag och sedan mata småfåglarna i parken fram till pensionen. Om man nu lever så länge utan en meningsfull sysselsättning.

Efter mycket spekulationer står det nu klart att Svenska Dagbladet avvecklar sportredaktionen. Beskedet lämnade chefredaktör Lena K Samuelsson vid ett möte med personalen i dag. Medarbetarna på sportredaktionen är chockade över ledningens beslut och riktar nu hård kritik mot de ansvariga.

– Det känns som en smäll på käften, naturligtvis. Men vi hade väl ändå känslan av att något var på gång: sporten har varit illa behandlad på SvD länge nu, säger Jan Bengtsson mångårig medarbetare på SvD Sport.

Spekulationerna började i somras när den dåvarande sportchefen Ola Billiger klev in i redaktionsledningen. Jan Bengtsson har vid flera möten med ledningen uttryckt sin oro för nedbemanningen på sportdelen.

Vad tycker du om ledningens beslut?

– Vansinnigt. Kortsiktigt och felaktigt.

Hur blir Svenska Dagbladet utan en sportdel?

– SvD ska ha fortsatt sport, men den ska köpas in från "externa leverantörer". Lena K nämnde att Aftonbladet kan bli en tänkbar leverantör, "de finns ju i huset". Det säger det mesta om hur ledningen tänker: SvD:s kvalitetsstämpel slängs ut.

Finns det en annan lösning som du ser det?

– Ja, behåll sporten. Behåll kvaliteten i tidningen.

Hur har läsarna reagerat?

– Negativt, av de mail och sms jag fått. Men det är ju samtidigt en begränsad skara.

Hur är stämningen på sportredaktionen?

– Usel. Just nu är bara jag kvar, men jag går hem direkt efter det här. Alla känner sig svikna, av hela tidningsledningen.


Dela sidan: