Dela sidan:

På Radiodagen i morse möttes Christer Modig, vd MTG Radio, Staffan Rosell, vd SBS Radio, Cilla Benkö, vice vd Sveriges Radio och Erik Fichtelius, vd Utbildningsradion i en debatt.

Som  så ofta när de träffas diskuterades public service och dess uppdrag, nu aktualiserad av public service-utredningen.

Cilla Benkö, snart vd för SR, var försiktig i sina uttalanden om att gå från licens till skatt för att betala public service.

– Oberoendet från politiken är a och o för mig. Om detta system är bättre får vi undersöka. Vi ska inte gå till något som är sämre, sa hon och la till:

– Man måste titta på detaljerna i utredningen. Den måste klara sig bra långsiktigt, under både låg- och högkonjunktur. Frågan är om den klarar det.

UR:s Erik Fichtelius menade att oberoendet också handlar om storleken på finansieringen.

– Om urgröpningen av public service finansiering fortsätter spelar det ingen roll vilket system vi har, sa han.

MTG Radios Christer Modig tyckte att det är viktigt med stark public service, men hur det finansieras spelar mindre roll för hans del.

– Om vi ska driva på utvecklingen av radio kan vi inte bara se på public service, sa han.

Cilla Benkö menade att SR vill se en bred politisk förankring för förslaget, annars riskerar det att bli en skakig lösning.

– Det är en sak att lägga fram ett förslag, men nu måste vi se hur den politiska processen ser ut. Vi försvarar inte licensen till döden, men vi vill inte ha ett system som är sämre, sa hon.

Debatten kom sedan att, som vanligt i dessa sammanhang, handla om public service och dess roll. SBS Radios Staffan Rosell eftersökte tydligare direktiv på vad public service ska syssla med.

– Inte på programivå, men uppdraget måste vara tydligt kring varför vi har public service i Sverige, sa han.

Det fick SR:s Cilla Benkö att undra om han hade läst SR:s sändningstillstånd då hon menar att deras uppdrag står tydligt där.

– Jag har inte läst den från pärm till pärm, men jag tycker att det är för luddigt. Jag tycker att man tydligare ska styra åt de områden som är typiskt public service. Det är för löst i kanterna, svarade Staffan Rosell.

Han fick mothugg från Erik Fichtelius:

– Om public service över huvud taget ska vara relevant för befolkningen måste vi vara breda. Om vi ska vara en angelägenhet för hela folket måste vi vara breda, sa han.Dela sidan: