De nyligen frisläppta frilansjournalisterna Johan Persson och Martin Schibbye har sedan de kom hem till Sverige berättat om sina erfarenheter i Etiopien i otaliga intervjuer.

På sin presskonferens sa de bland annat:– Vi kommer att fortsätta att jobba med den här typen av journalistik. Vi har blivit bättre journalister under fängelsetiden, eftersom vi har kommit närmare de utsattas verklighet, sa Martin Schibbye.


– Arbetet kommer att påbörjas så fort vi har sovit, fyllde Johan Persson i.

De uttryckte även en önskan om att själva vilja skriva ner sin historia i bokform. En historia som alla svenska bokförlag nu fajtas om.

– Det har kommit in ett anbud om dagen. Från både stora och mindre förlag. Det är lite överväldigande faktiskt, säger Anna Roxvall, kollega och kontaktperson till Johan Persson och Martin Schibbye. – De har inte tagit något beslut. De har ägnat så mycket tid nu åt att prata med folk och nu vill de komma tillbaka till att jobba. Det de har sagt är att de ska ha ett möte med Filter.

Men det handlar väl om ett reportage?
– Jo, men om Mattias Göransson vill hjälpa till att göra en bok så är de nog inte främmande för det.

En stark önskan från Persson och Schibbyes sida är att få ut boken internationellt, enligt Anna Roxvall, och det bör den bokdeal de väljer möjliggöra på något sätt.

– Men det går ju att lösa på olika sätt. Att ha ett svenskt bokförlag och ett samarbete med något internationellt. Men som sagt har de inte tagit något beslut kring det.