Dela sidan:

I P
oolias reklamkampanj, som har gått i medier i ett år, använder man sig av exempel på ”historiska felrekryteringar” där det hade varit viktigt med ”rätt person på rätt plats”.

Men i en av annonserna, föreställandes Trojahästen, påstås man ha gjort ett stort fel. I annonsen låter man Trojas vaktchef Hector kommentera den trojanska hästen: ”Kolla vilken fin häst! Vi ställer den på borggården.”

Problemet, enligt magasinet Filter som i sitt kommande nummer under vinjetten ”Claes rättar” kommenterar annonsen, är att enligt Iliaden så blev Hector ihjälslagen av Akilles. Med andra ord kunde han inte ha varit vaktchef när den trojanska hästen kom.

Eller som det konstateras i Filter:

”Blir extra beklämmande när det som här handlar om en annonsör som för fram budskapet att det är viktigt med rätt man på rätt plats. Så har rimligen inte varit fallet på deras egen reklambyrå, i alla fall.”

Poolias reklambyrå är King och Alexander Elers var ad för kampanjen. Han menar att Filter har blandat ihop allting.

– En enkel faktacheck hade visat att det fanns fler män med namnet Hektor i Troja vid tidpunkten. Hector var, till skillnad från den mer namnkunnige Hektor, en misslyckad vikarierande vaktchef som den där olycksaliga dagen gjorde en ödesdiger felbedömning, säger han och fortsätter:

– Den mer kände Hektor var, som mycket riktigt påpekats, död vid tillfället och kan inte på något sätt lastas för beslutet att släppa in Eneus och Odysseus trojanska häst innanför stadsportarna.

Alexander Elers avslutar med att säga:

– Men roligt att annonsen uppmärksammas igen, så här ett år efter införandet.

Dela sidan: