Dela sidan:

Expressens ekonomireporter Fredrik Sjöshult skriver i en krönika i dag att Maths O Sundqvists historia var "finansvärldens svar på fotbollens Busterberättelse".

Han inledde sin affärsbana med att vidareutveckla och sedan sälja sin pappas bussbolag till Östersunds Kommun för 8,7 miljoner kronor år 1979. För pengarna byggde han en aktieportfölj och han döpte sitt eget bolag till Skrindan.

1992 blev han räddningen för Länstidningen Östersund genom att gå in med pengar när ägaren A-pressen gick i konkurs. Maths O Sundqvist  blev sedan majoritetsägare i tidningen år 2002. Fyra år senare sålde han nästan hela innehavet till Mittmedia.

– Maths hade ett genuint intresse av att rädda LT. Han ville få tidningen på fötter och gjorde det inte för att tjäna pengar. Han ville verkligen att det skulle finnas två tidningar i länet, säger Lennart Mattsson, chefredaktör på Länstidningen, till Östersunds-Posten.

Maths O Sundqvist var mycket intresserad av mediemarknaden ur såväl ett ekonomiskt som publicistiskt perspektiv. Han gick även in i tv-produktionsbolaget Zodiak via Intercommerce Media.

"Min åsikt från läktarplats är att svensk mediemarknad behöver fler ägare som Maths O Sundqvist, ägare som gillar medier som medier och som är beredda att satsa sina egna pengar och sin egen kompetens på att bygga den enda sorts tidningar som verkligen kan vara självständiga opinionsbildare, nämligen de som täcker sina egna kostnader", skrev Erik Hörnfeldt, pr-chef på Tre, i en krönika i Journalisten 2005.

2007 rankades Maths O Sundqvist av Veckans Affärer som en av Sveriges rikaste privatpersoner efter köp av stora aktieposter i framför allt Hexagon, Fabege, Industrivärden och SCA. Då var hans fastigheter värda åtta miljarder kronor och aktieportföljen tolv miljarder.

Sedan gick det utför, han drabbades hårt av finanskrisen. Ett dystert kapitel skrevs när Finansinspektionen drog in Carnegies tillstånd för att banken tagit "exceptionella risker" genom att låna ut stora summor till en enskild kund, nämligen Maths O Sundqvist som blev en syndabock för Carnegies likviditetskris.


Dela sidan: