Dela sidan:

Fallet med tvååriga Haddile som övergivits av sin mamma och som skulle utvisas ensam till Frankrike har upprört och engagerat många svenskar.

Även Aktuellts programledare Anna Hedenmo försökte hålla känslorna i styr när hon i fredagens sändning ställde Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik till svars för myndighetens agerande i fallet.

– Jag var absolut engagerad som man blir då och då av mänskliga öden. Jag tyckte att det var mycket som var oklart. Jag förstod inte hur man resonerade och nu har Migrationsverket också svängt. De kunde inte ge svar på varför man skulle skicka iväg flickan utan att ha hittat hennes mamma först. Det kom inget svar vilket höjde temperaturen på intervjun, säger Anna Hedenmo.

Kände du att känslorna tog över?
– Absolut inte. Den här intervjun var precis som alla jag gör noga förberedd. Jag gillar intervjuare som visar att de också är människor och det är vad jag försöker visa också.

Vad har du fått för reaktioner?
– Jag har fått en del och de mesta positiva.

Hur hanterar du att vara objektiv och samlad i sådana här lägen?
– Det är inte svårt. Jag har varit programledare i över 20 år och har varit med om många liknande människoöden. Intervjun gick precis som jag och redaktören hade planerat från vår sida med de här skarpa frågorna. Det är ingen slump att det blev som det blev, säger Anna Hedenmo och fortsätter:

– Det fanns en stor central obesvarad fråga och när det blev undvikande svar ställer man den om och om igen och får då ett annat engagemang i rösten. Jag står för att jag är människa och engagerad i fallet. Nu har ju också Migrationsverket ändrat sig vilket var ganska väntat.Sedan intervjun sändes har Migrationsverket svängt i frågan och säger nu att Hadille får stanna hos sin svenska fosterfamilj fram till att hennes anhöriga har hittats.


Dela sidan: