Dela sidan:

Dagens stora samtalsämne i sociala medier är nyheten i Dagens Nyheter om att Kulturhuset i Stockholm har bestämt sig för att flytta alla Tintin-böcker från sitt ungdomsbibliotek TioTretton.

Kulturhusets ansvarige för att utveckla barn- och ungkulturverksamheten, Behrang Miri, motiverade beslutet så här:

– Den bild Tintinböckerna ger av exempelvis afrikaner är afrofobisk. Afrikaner är lite dumma medan araber sitter på flygande mattor och turkar röker vattenpipor. Bilden av ”skogsturken” finns kvar, det handlar om exotisering och orientalism, sa han till DN.

Han sa att Kulturhusets ungdomsavdelning ska fortsätta leta efter böcker med ”homofobiskt och utlänningsfientligt innehåll.”

I sociala medier började snabbt debatten rasa om Kulturhusets beslut under taggarna #tintin och #tintingate. Många påpekade att det handlar om censur och undrar var gränsen går då mycket av världslitteraturen kan anses vara fördomsfull.

Nu backar Kulturhuset efter kritiken. I ett pressmeddelande skriver man att beslutet gick för fort:

– Jag ville lyfta ett debattinlägg omkring diskrimineringsfrågor, men inser nu att det är fel att plocka bort litteratur, säger Behrang Miri.

  –Vi har nu tillsammans kommit överens om att Tintinböckerna är kvar även på TioTretton. Däremot ska frågorna om diskriminering, jämställdhet och normer fortsatt debatteras och diskuteras. Behrang Miri är anställd som konstnärlig ledare för barn och unga för hela Kulturhuset med ett uttalat uppdrag att utveckla det konstnärliga innehållet. Hans uppdrag att jobba tydligare med diskrimineringsfrågor stödjer jag till fullo,
kommenterade Eric Sjöström, kulturhuschef.


Dela sidan: