För ett par år sedan beslutade SL och trafikentreprenören MRT att man skulle rusta spärrarna för att motverka gratisresenärer och säkra intäkterna.
Satsningen har kostat Stockholms landsting mångmiljonbelopp och i somras rapporterade medierna om att de nya spärrarna orsakat flera olyckor.

I en intervju i onsdagens Metro svarade SL:s vd Anders Lindström på kritiken.

"Av spärrvakterna får vi höra att många resenärer beter sig fel när de kommer in i spärrarna, särskilt i rusningstrafik."

SL vill lösa problemet med en omfattande informationskampanj där MTR:s trafikvärdar ska ge handfasta instruktioner och utbilda resenärer på plats.

I dag svarade SSU i Stockholm SL och Anders Lindström genom att kuppa spärrarna vid T-centralen. Från klockan 8.00 parodierade man på SL:s utbildningsplan med plakat och diplomutdelning till de resenärer som lyckades ta sig igenom spärrarna friktionsfritt.

– SL vd:ns uttalande i Metro har gett starka reaktioner, vi kände att vi ville göra något. Det här är en parodi på att SL skyller på resenärerna trots att spärrarna har kostat en massa pengar för skattebetalarna samtidigt som många far illa av spärrarna. Det hela är absurt, säger Azadeh R. Gustafsson 1: e ombudsman i Stockholms Läns SSU distrikt.

Det är inte första gången SSU genomför aktioner i kollektivtrafiken i Stockholm. När det moderata trafiklandstingsrådet Torbjörn Rosdahl jämförde höjningen av SL-kortet med priset på en påse chips svarade ungdomsförbundet med att dela ut chipspåsar.

SL-spärrarna har väckt mycket reaktioner. Är inte er aktion lite populistisk?
– Nej, jag vill inte kalla det populism. Det vi gör är att vi lyfter en fråga som många har problem med. Vi frågor oss varför ansvaret inte ligger hos SL. Deras vd gör ett konstigt uttalande och det här är ett roligt sätt att få folk intresserade av politik, säger Azadeh R. Gustafsson.