Behrang Miri, konstnärlig ledare för Kulturhusets barnbibliotek TioTretton, valde att plocka bort alla Tintin-album. Han motiverade beslutet med att böckerna ger en ”exotiserande” bild av bland annat afrikaner och han sa att Kulturhusets ungdomsavdelning ska fortsätta leta efter böcker med ”homofobiskt och utlänningsfientligt innehåll.”

Men efter en kritikstorm i sociala medier om att det var censur backade Kulturhuset och gick ut med ett pressmeddelande om att Tintin-böckerna får stanna på TioTretton.

Resumé har tidigare berättat att Behrang Miri har hållit sig undan och inte velat uttala sig i media.

Men på onsdagskvällen, när han föreläste på Stadsparkens fritidsgård i Kalmar fick lokaltidningen Östran ändå intervjua honom.

– Jag har fått massor av rasistiska påhopp. Det är även folk som har lagt upp min hemadress på olika sidor. Just nu vågar jag inte bo hemma, säger Behrang Miri till Östran.

Han ångrar sitt beslut som fått oanade konsekvenser. 

– Jag tog ett förhastat beslut. Metoden att ta bort litteraturen är fel. Jag begick ett misstag, men frågan är viktig och det måste man fortsätta att fördjupa sig i. Jag värnar om yttrandefriheten och är emot censur.

Kulturhusets ledning har fortsatt förtroende för Behrang Miri .