Jacob Sillén fick höra vad som pågick under Radiosportens sändning mellan AIK och Gefle i går. Mats Strandberg hade låtit sin nära vän, den pensionerade Bosse Hansson, ta plats brevid honom i hytten.

Frekvent använde gästen rasistiska tillmälen när han trodde att duon inte låg ute i sändning. Radiosportens chef försökte reparera skadorna så gott han kunde, men det var för sent.

– Jag lyssnade igenom sändningen så fort jag fick möjlighet för att begränsa skadorna, men insåg att det redan var för sent. Den här sändningen brister på flera punkter, säger Jacob Sillén till Resumé.

Vad tänkte du när du hörde sändningen?
– Att produkten helt enkelt inte höll kvalitetsmässigt för en webbsändning. De har gått runt rutinerna för vad som gäller i en alldelles för stor utsträckning.

Det har varit en stormig dag för Radiosporten, Mats Strandberg och Jacob Sillén. Bosse Hansson bidrag i referatet väckte starka reaktioner och han har blivit portad från AIK:s matcher. Efter möten står det nu klart att Radiosporten och Mats Strandberg går skilda vägar efter 44 år.

Vad gjorde Mats Strandberg för fel i huvudsak?
– Jag vill inte gå in på detaljer. Men han borde aldrig ha tagit in någon utomstående i studion. Vi ser väldigt allvarligt på den här händelsen.

Hur har Mats Strandberg tagit det hela?
– Han är förstås väldigt olycklig. Han inser att det var ett misstag att släppa in Bosse Hansson i hytten, men hade inga onda uppsåt. Samtidigt kan man inte bli alltför dramatisk kring det här. Mats Strandberg gick i pension vid årskiftet och har frilansat i våra webbsändningar sedan dess.

Hur tror du att hela den här händelsen har påverkat Sveriges Radio?
– Jag tror såna här händelser kan påverka och skada vår trovärdighet och kvalitetsstämpel. Det här får inte hända igen.