Fle
ra lyssnare reagerade, bland annat på Twitter, då de hörde rasistiska kommentarer uttryckas i Radiosportens webbsändning från allsvenska mötet AIK–Gefle.

Ordet "svarting" ska ha hörts i sändningen vid flera tillfällen, bland annat när AIK:s Kwame Karikari från Ghana byttes in i den 77:e minuten, skriver Aftonbladet.

I slutet av matchen bad kommentatorn Mats Strandberg om ursäkt å Radiosportens vägnar.

– Det har kommit in kommentarer som inte vi kan stå för. Vi beklagar verkligen här på webben att det i vår effektmikrofon har kommit oönskade kommentarer av rasistisk karaktär i sändningen, alltså från vår mikrofon på läktaren, som vi absolut inte står för på Sveriges Radio, sa Mats Strandberg i sändningen.

Radiosportens sportchef Jakob Sillén beklagade även han det inträffade:

– Det verkar vara så att vår miljömikrofon har tagit upp ljud från någon som sitter i nära anslutning till den. I det här fallet blev det väldigt olyckligt och det ska självklart inte få hända. Vi beklagar detta och ber om ursäkt, säger han till Aftonbladet.

Senare visade det sig dock att det var den välkände SVT-legendaren Bo Hansson som låg bakom kommentarerna. Han hade satt sig bredvid vännen Mats Strandberg, som kommenterade för Radiosporten.

Bo Hansson ångrar dock inte ordvalen.

– Jag är så gammal så jag har en annan bakgrund med sådana här ord. För mig är svarting inget nedsättande. Jag kan säga guling om en kines, jag skulle kunna säga jävla viting också. För mig är det mest en beskrivning, säger han till Aftonbladet.

När Radiosportens sportchef Jakob Sillén fick veta omständigheterna sa han:

– Den typen av kommentarer hör inte hemma hos oss och får aldrig förekomma. Att det gjorde det den här gången kan vi bara beklaga. Sedan måste vi naturligtvis se över våra rutiner så att det här aldrig någonsin kan hända igen. Det hör inte hemma i våra sändningar.