Dela sidan:

Resumé var förra veckan först med att visa det nu omtalade fotomontaget på kungen och hans vänner från (S)-tidningen Tiden. Bilden, gjord av Elisabeth Ohlson Wallin, föreställer kungen och hans vänner bakom ett bord där en naken Camilla Henemark ligger, täckt av pizzor. På golvet kryper drottning Silvia och skrubbar bort ett hakkors

– Någon tycker säkert att den är osmaklig, någon annan att det är kul. Förhoppningsvis får den folk att tänka efter. Elisabeth är en konstnär som alltid tar ställning för de längst ner och hon sparkar uppåt, sa Daniel Suhonen, Tidens chefredaktör, till Resumé då.Sedan dess har kungahuset, med riksmarsalken Svante Lindqvist i spetsen, gått ut med ett för dem ovanligt fördömande av bilden.

"Med anledning av den bild av ett fotomontage som tidskriften Tiden har offentliggjort vill riksmarskalken, efter samråd med hovauditören, göra följande uttalande:
Ingen skall behöva tåla vad som helst. Detta gäller även Kungen och Drottningen. Bilden är kränkande, sårande och illvillig."


Kungahusets agerande gjorde att även Camilla Henemark, som på bilden ligger naken på ett bord täckt endast av pizza, reagerade och hotade med att stämma tidningen.

Nu ber Tidens chefredaktör, Daniel Suhonen, om ursäkt till Camilla Henemark i ett blogginlägg och menar att det inte fanns någon avsikt att sparka mot henne:

”Uppsåtet har varit just feministiskt: att med satiren som redskap granska de män som uppenbart utnyttjat sin ställning mot kvinnor. Men om den kvinna som sätts att gestalta det blir upprörd måste man säga det enda rimliga, nämligen: Förlåt. Min avsikt med att publicera Kungamiddagen var inte att Camilla Henemark skulle hamna i kläm eller bli ledsen. Har du blivit det ber jag om ursäkt”, skriver Daniel Suhonen.


Dela sidan: