I sin senaste satsning mot nätmobbning lanserar Friends Mobbningssimulatorn som ska visa vuxna hur det kan vara att bli utsatt för kränkningar och mobbning på nätet.

Via en Facebook-applikation ser användaren sina Facebook-kontakter skriva kränkande ord, elaka kommentarer och hot på sin sida.
 
– Mobbningssimulatorn är en stark och obehaglig upplevelse. Vi har tagit fram den för att ge vuxna en inblick i hur kränkningar av barn och unga på nätet kan se ut och för att lyfta hur man kan agera för att motverka dessa kränkningar, säger Lars Arrhenius, generalsekreterare på Friends i en kommentar.
 
Mobbningssimulatorn är en del av Friends kampanj ”Vems sida väljer du?” där Friends uppmanar människor till att välja sida och ta ställning för barns rätt till trygghet i vardagen.

Kampanjen har tagits fram av reklambyrån Lowe Brindfors och består förutom av mobbningssimulatorn även av film, print och en redan omtalad banner med kränkande ord. Hela kampanjen sker genom pro bono-samarbeten.
 
– Vi ville skapa en personlig och stark upplevelse. En verklighet, fast på låtsas. Förhoppningen är att genom att illustrera den vidriga verklighet som många tvingas möta varje dag kunna få fler att agera mot mobbning, säger Markus Björk, digital producent på Lowe Brindfors i en kommentar.

Mobbningssimulatorn lanseras den 10 oktober.