Wor
ldcam ger besökarna ett enkelt och smidigt sätt att söka bland platser i hela världen, och visar sedan Instagrams bilder därifrån. Tekniskt sätt så använder den ett par olika tjänsters API:er; Geonames för geografiska namn, Foursquare för faktiska platser och Instagram för själva bilderna.

Bakom tjänsten står de digitala kreatörerna Oskar Sundberg, med ett förflutet på bland andra R/GA i Stockholm och Blast Radius i Amsterdam, samt Per Stenius på McCann Stockholm.

– Vad vi märkte direkt när vi byggde en första testversion var ju att den inte bara var ett roligt sätt att spana runt på, utan nu när Instagram har blivit så stort så finns det så mycket bilder så man kan nästan i realtid titta runt överallt, säger Oskar Sundberg.

– Det verkar inte heller som att alla fattar att deras Instagrambilder är publika, så ibland tror jag vissa på byråer tar bilder lite för lätt i mötesrummen till exempel. Vi har fått se massor med skoj, men en hel del lite konstigt också.

Med Worldcam kan man kolla in vad som händer överallt där folk har geotaggat och laddat upp Instagrambilder.

Man kan till exempel spionera på vad svenska reklambyråer, som till exempel DDB Stockholm, Åkestam Holst och Forsman & Bodenfors, gör just nu.