Det rådde stor förväntan i den lilla lokalen på Södermalm i dag. Det småskaliga bokförlaget Tranan följde Peter Englunds tillkännagivande av årets Nobelpristagare i litteratur framför SVT Play.

Sedan det stod klart att den kinesiska författaren Mo Yan tilldelats Nobelpriset har folk strömmat till Tranans lokal på Wollmar Yxhultsgatan.

– Det har varit ett fantastiskt kaos. Det har ringt folk hela tiden och vår hemsida har legat nere på grund av all trafik, säger Lina Rydén Reinols redaktör på Tranan till Resumé.

Tranan har varit Mo Yans förlag i Sverige sedan 1997 när man gav ut "Det röda föltet", en bok han skrev tio år tidigare. Nu kommer Lina Rydén Reinols och hennes kollegor att få anstränga sig för att möta den intresseboomen för hans böcker som väntar.

– Vi kommer att få trycka upp stora volymer. Nu måste vi jobba hårt.

Hur kommer det här att påverka ert förlag?

– På kort sikt kommer det här ha stor påverkan på vår ekonomi. För ett litet förlag som inriktar sig på kvalitetslitteratur spelar uppmärksamhet i den här skalan stor roll.

Hur länge tror du att uppståndelsen kommer att ha effekt?

– Det brukar pika med julhandeln. Eftersom det handlar om en romanförfattare och inte en poet så kommer Nobelpriset ge en större effekt på vår försäljning.

Mo Yan var en av favoriterna till årets Nobelpris. Hade ni tippat på honom som vinnare?

– Det fanns en idé i bakhuvudet. Men det innebär inte att man gissar. När det var ett faktum blev vi förstås jätteglada.