Dea
sign AB grundades 1998 och etablerade sig snabbt som en av Sveriges mest framgångsrika digitala byråer. De har genom åren arbetat med kunder som Unilever, OKQ8, SSAB och Arla och även vunnit en rad utmärkelser, till exempel ”Årets byrå”, vid ett flertal tillfällen.

– Orsaken är bristande likviditet till följd av ett mycket kyligt marknadsläge. Jag har inte upplevt en sån här avmattning tidigare, säger bolagets vd och grundare Axel Bendrik till Resumé.

Konkursen omfattar koncernmoderbolaget Le Propriétaire AB och det svenska Deasign AB. Ägare är grundarna Axel Bendrik och Erik Göransson samt minoritetsägaren Peter Gerlich. Åtgärder för att utreda en eventuell företagsrekonstruktion har misslyckats, och Axel Bendrik menar att krav från långivare på ytterligare säkerheter i kombination med det tuffa marknadsläget har inneburit att man tvingats konstatera att man inte har möjlighet att driva företaget vidare.
Koncernmodern Le Propriétaire AB omsatte 50 miljoner under 2011 och gjorde ett resultat efter finansnetto på 918 000 kr. 

  – Vi har gjort allt för att finna lösningar. Vi har mängder av potentiella kunder men rädslan för att investera gör ledtiderna för långa för att vi ska kunna lösa den akuta bristen på pengar i kassan, säger Axel Bendrik.
 
I koncernen ingår även bolagen Fröjd Interactive AB och Deasign LLC i Sankt Petersburg. Dessa företag har stabila verksamheter påverkas inte operativt av konkursen utan kommer att förvärvas av koncernchefen Axel Bendrik och drivas vidare som i dag.

Totalt berörs 20 medarbetare av konkursen.

– Att tvingas försätta Deasign i konkurs när jag vet hur otroligt hängivna och skickliga alla medarbetare är känns verkligen hemskt. De har gjort allt man kan begära och mer därtill, säger Axel Bendrik.

Medarbetarna på Deasign och i de båda systerbolagen informerades i morse om beslutet. Kunder och samarbetspartners kontaktas löpande under dagen.

– Våra kunder och samarbetspartners kan lita på att vi kommer att göra allt som står i vår makt för att leverera på topp och fullfölja våra åtaganden även i denna svåra situation, lovar Axel Bendrik.