Dela sidan:

Två
av Sveriges mest populära djurparker har hamnat i en massiv kritikstorm efter avslöjanden av vanvård och misshandel av djur. Grupper på Facebook har bildats och i undersökningar säger sig många vilja bojkotta djurparkerna.

I början av veckan avslöjade Smålandsnytt och P4 Kalmar att Ölands djurpark har behandlat sina djur illa. Uppgifterna från flera tidigare anställda på Ölands djurpark handlar om djur som blivit ihjälslagna, djur som dött för att veterinär inte tillkallats i tid och djur som till och med svultit ihjäl.

I gårdagens "Kalla fakta" på TV4, som drog de bästa tittarsiffrorna för programmet på sju år, togs det upp hur det även har förekommit illa behandling av djur på Parken Zoo i Eskilstuna.

I programmet säger Parken Zoo:s vd, Torbjörn Bergvall, att de ska göra allt för att försöka få tillbaka förtroendet efter "Kalla faktas" program.

– Jag förstår att det här inslaget väcker starka reaktioner. Vi kommer att göra förändringar och förbättringar. Vi ska initiera ett arbete för att komma fram till etiska riktlinjer för hur man tar om hand om döda djur, säger han.

Ölands djupark har dock valt en annan krishantering. De la locket på och vägrade uttala sig de första dygnen, fram tills i tisdags kväll då de skickade ut ett uttalande:

"Parken tar den i media framförda kritiken på största allvar. Kritiken framförs främst av två unga praktikelever och en tidigare anställd som var anställd en del av sommarsäsongen 2011. Kritiken gäller ett sedan länge av länsveterinär och Länsstyrelse avslutat ärende. Vid den senaste kontrollen i juli 2012 visas inga brister i djurhållningen."

De vill i övrigt inte svara på några frågor med hänsyn till en pågående polisutredning.

När Resumé når Ölands djurparks kommunikationschef Hans Uhrus säger han:

– Vi ser mycket allvarligt på den kritik som har framförts. Vi skickade ut ett uttalande till journalister i tisdags kväll för att förklara vår sida av saken.

Varför tog det så lång tid innan ni bemötte mediernas uppgifter?
– Därför att vi ville sätta oss in i kritiken först. Det är aldrig bra att agera i affekt på journalisters frågor, utan vi ville först ta reda på fakta.

Men du förstår väl att det kan se dåligt ut när det står ”ingen kommentar” från er i alla artiklar?
– Jag skulle jättegärna vilja berätta mer om vårt arbete, men jag kan inte kommentera något som pågår just nu, säger Hans Uhrus och tillägger:

– Sedan är det alltid intressant att se på det förändrade medielandskapet med internet och sociala medier hur man hanterar information och källgranskning, säger Hans Uhrus som sedan inte vill svara på några fler frågor.


Dela sidan: