Rep
ublikanska föreningens nya reklamfilm, som de har gjort tillsammans med Hobby Animation, är en blodig historia med avhuggna huvuden och sprutande blod.

– Vi letar alltid efter nya sätt att kommunicera på och med människor som vi inte nått innan. Denna reklamfilm är ett nytt sätt som vi tillsammans med Hobby Animation gärna vill testa, säger Magnus Simonsson, generalsekreterare för Republikanska föreningen till Resumé.

– Demokratifrågan är viktig och det finns alldeles för många mörka krafter som inte ser det på samma sätt. Vi tar vårt ansvar genom att visa på att monarkin är en kvarleva från den tid då Sverige var en diktatur.

Varför samarbetar ni med Hobby Animation?
– Hobby Animation kontaktade oss, och sa att de delar våra demokratiska värderingar och erbjöd sig att kostnadsfritt ta fram en reklamfilm. Hobby Film är ett av Sveriges bästa reklamfilmbolag och det var självklart att vi ville samarbeta med Hobby Animation.

Vad är syftet med reklamfilmen?
– Att sätta monarkin i ett historiskt perspektiv och visa på vilken absurd idé det är i ett modernt demokratiskt Sverige. Många tycks tro att monarkin alltid varit det som visas upp för omvärlden i dag - gulliga familjebilder, lite bandklippning och viftning från slottet. Monarkin vilar på något helt annat, en tid då monarken var oinskränkt härskare utan tillstymmelse till demokrati. I många monarkier ser det ut på samma sätt än i dag.

Var kommer den att visas?
– Eftersom vi vill nå ut till det stora flertalet så finns det bara en kanal och det är YouTube. Där kan inte bara människor i Sverige utan även medborgare i alla länders monarkier se vilket ursprung monarkin har.

Den är ganska våldsam och blodig, hur tänkte ni kring det?
– Att den med glimten i ögat visar på var monarkin härstammar ifrån. Ibland kan man förledas att tro att alla kungar och drottningar, inte minst de svenska, alla var demokratiska upplysta goda människor såsom bland annat Herman Lindqvist desperat försöker gestalta dem - men så såg inte verkligheten ut. Lika lite stämmer bilden som kablas ut i vår tid att monarkin kan vara en del av ett demokratiskt samhälle där alla har lika värde. Monarkin bygger på medborgarnas underkastelse inför en monark som det ska fjäskas för.

Vad hoppas ni att den får för reaktioner?
– Att fler människor ser det absurda med monarkin och att det historiska perspektivet blir tydligare. Och inte minst, att en och annan får en rolig stund med ett leende eller att en och annan rojalist sätter prinsesstårtan i halsen.