Dela sidan:

Public service-kommittén lämnade i september ett förslag till en ny finansieringsmodell. Tv-avgiften skulle skrotas och ersättas av en skatt.

Nu vänder regeringen i frågan. Tvärtemot kommiténs förslag ska regeringen nu "analysera och pröva avgiftens utformning och återkomma med ett nytt beslutsunderlag". Det framgår i ett pressmeddelande från Kulturdepartementet.

Konsekvenser blir att den tidigare föreslagna avgiftsmodellen inte kan införas 2014 då den nya tillståndsperioden startar. TV-licensen kvarstår därför tillsvidare.

Enligt uppgifter till Resumé ligger ett infekterat bråk bakom regeringens plötsliga vändning i frågan. Konflikten ska ha varit som värst i Moderaterna. Nu vill partiet och alliansregeringen vända blad och få bort licensfrågan från agendan.

Enligt Resumés uppgifter ska Finansdepartementet sagt nej till förslaget och kört över kulturdepartementet och de andra allianspartierna. Kristdemokraterna och Folkpartiet har varit positiva till förslaget, men nu sätter Moderaterna stopp.

Finansdepartementet tycker att förslaget är illa utrett. I början av veckan kommer kulturdepartementet att skicka i väg public serviceutredningen på remiss. Kvar finns då inte längre något förslag om skattefinansierad public service.


Dela sidan: