Den 24 oktober anordnas Roygalan på Chinateatern i Stockholm. Reklamfilmsgalan firar tio år i år och därför frågade Resumé några reklamfilmskreatörer om tillståndet för svensk reklamfilm.Näst på tur är Björn Carlberg, kreatör på McCann Stockholm och en av de bakom årets Roy-reklamfilm.

Vilken reklamfilm är din favorit bland de senaste tio årens Roy-vinnare?
– Det är jämnt skägg mellan Acnes sångnummer för Ipren som jag gillade väldigt mycket när den kom i början på 2000-talet och FLX film för Comviq Amigos (se nedan) där föräldrarna löper amok i villan. Men måste jag välja någon idag så väljer jag Comviq.

Vilka är dina absoluta favoriter någonsin bland alla svenska reklamfilmer?
– Det finns ju massor av bra, men måste man välja några så gillar jag Mazettis reklamfilm med Owe Thörnqvist och den gamla Volkswagen filmen från 60-talet när de kör bilen uppför ett kyrktorn. Sedan tycker jag Djuice filmerna "gitarren" och "rymden" är geniala mycket tack vare den fantastiska dubbningen. Sedan är det ju såklart ICA, för att de gjort så många som är så bra  Som en bubblare måste jag också inflika att jag gillar Dressman, inte för att filmerna är speciellt häpnadsväckande utan mer för att jag alltid blir på bra humör när den där mustiga VO:n pratar om egyptisk bomull och om skjortor som man inte behöver stryka.

Hur tycker du att svensk reklamfilm har utvecklats de senaste tio åren?
– Jag hade säkert kunnat ge ett bättre svar på den här frågan om jag hade haft 15-20 år i branschen och varit med "på golvet" när TV4 började sända reklam. Men om man jämför Reklamsveriges tv-barndom där folk fräste fram i skidbackar och det pratades om att det läggs ett golv i Sverige var tjugonde sekund med vart vi är nu så känns det som att hela kategorin mognat och breddats. Nu känns det som att svensk reklamfilm börjar gå mot samma bredd som man hittar bland långfilmerna i videobutiken.

Vad funkar bra med svensk reklamfilm?
– Jag tycker vi är bra på att ta konsumenterna på allvar. Vi gör inte alltid helt enkla filmer, för att vi vågar lita på att folk i stugorna kommer att förstå det vi gör utan att vi behöver skriva dem alldeles för mycket på näsan.

Vad behöver förbättras?
– Friheten. Så att alla begåvade kreatörer och regissörer därute får lite mer tillit och vågar riskera mer. Genom att inte spela säkert så 
tror jag vi kan beröra, roa och underhålla än mer än vad vi gör idag.
 Som en bonus skulle det också vara väldigt kul om någon kom på en mirakellösning för att göra animerad film billigt.

Vad är ditt starkaste Roygala-minne?
– Jag har aldrig varit där förr. Men jag gick förbi utanför en gång när festen var på Rival och då minns jag att jag tänkte att "därinne ser det ut att vara ett jäkla liv".