Den
24 oktober anordnas Roygalan på Chinateatern i Stockholm. Reklamfilmsgalan firar tio år i år och därför frågade Resumé några reklamfilmskreatörer om tillståndet för svensk reklamfilm.Näst på tur är Pia Dueholm, producent på Acne Production.

Vilken reklamfilm är din favorit bland de senaste tio årens Roy-vinnare?
– Måste vara Systembolagets "Festen" (se filmen nedan). Bra idé, välskrivet och fint utgjord. Helt enkelt ett väldigt smart sätt att få ut ett viktigt budskap.

Vilka är dina absoluta favoriter någonsin bland alla svenska reklamfilmer?
– Svårt att välja då Sverige har en historia när det gäller lysande underspelad humor. Jag älskar de klassiska Trygg Hansa-reklamfilmerna från 70- och 80-talen, men om jag bara ska välja en film blir Ipren-mannen då det var en riktig vändningspunkt för svensk reklam.

Hur tycker du att svensk reklamfilm har utvecklats de senaste tio åren?
– Den är lite svår för mig att svara på då jag har varit här i mindre än två år och inte har haft någon kontakt med den lokala reklamindustrin i Sverige innan dess.

Vad funkar bra med svensk reklamfilm?
– Jag gillar det öppna och direkta arbetsförhållandet som ofta existerar mellan kreatörer och regissörer i Sverige. Det gör det lättare att utbyta idéer och jobba nära varandra. Det gör att processen för godkännande ofta bli smidigare och det känns därför som att det är mindre hinder.

Vad behöver förbättras?
– Vi har alla varit i situationer där regissörens initiala hantering har lite likhet med slutresultatet. Även om det är en utvecklingsprocess så tror jag att det är viktigt för både reklambyrån och produktionen att stärka förståelsen och förhållandet med kunden för att få dess förtroende och ”ha deras öra”. Bekvämlighet och självförtroende ska förhoppningsvis ge mod till att kollektivt ta mer kreativa risker och få in fler nya idéer.

Vad är ditt starkaste Roygala-minne?
– Min första Roy-gala var förra året. Med det sagt tyckte jag att Årets bästa regissör till Traktor var välförtjänt och jag har höga förhoppningar för Mats i år igen med hans briljanta film "Historiska Felrekryteringar" för Poolia.