Hannes Råstam avled i januari i år efter en lång och smärtsam kamp mot cancersjukdomen. Han hade hunnit bli en av Sveriges mest hyllade granskande reportar.

Mest känd är han kanske för sina avslöjanden i fallet med Thomas Quick. Ett gediget arbete som gav Hannes Råstam Guldspaden för två år sedan.

Förra året berättade Hannes Råstam om sitt svåra sjukdomstillstånd i ett omfattande och uppmärksammat reportage i tidningen Filter.

På sin dödsbädd skrev han de sista raderna i boken med titeln "Fallet Thomas Quick: att skapa en seriemördare" som kom ut i våras.

I dag tilldelas Hannes Råstam postumt Per Wendels nyhetspris av Expressen med motiveringen:

"Det har redan gått sju år sedan Pelle Wendel avled i cancer. Han lämnade oss mitt i steget, med sin anteckningsbok vid sjuksängen och nästa artikel ännu bara som hastigt nedtecknade hållpunkter. Sju år senare lämnar även årets Per Wendel-pristagare oss med alltför många artiklar, TV-program och böcker oskrivna. In i det sista en murvel och yrkesman som aldrig nöjde sig med gårdagens rubriker. På dödsbädden skrev han de sista raderna i en extremt noggrann journalistisk granskning som medförde att Sveriges mest uppmärksammade rättsfall i modern tid åter hamnade i rampljuset. Sällan har en pristagare varit mer självklar – i Pelle Wendels anda går årets pris till Hannes Råstam".

Per Wendels nyhetspris instiftades 2005 till minne av den klassiske Expressenreportern Per Wendel som avled samma år.