Lena Allerstam har en under en lång tid haft en uppskattad bakgrund som arbetsledare, chef och ansvarig utgivare både på UR och SVT.

Hennes senaste uppdrag var när hon med framgång byggt upp UR:s volymmässigt största verksamhet, UR Samtiden.
 
– Behovet av och längtan efter program som ger kunskap och sammanhang är stort såväl inom utbildningen som hos tv- och radiopubliken. Jag sökte mig till nyhets- och samhällsjournalistiken för att jag ville arbeta med program som kan göra skillnad. Som strategichef på UR får jag arbeta med frågor där hela uppdraget bygger på att programmen ska göra skillnad. Det finns ett tilltalande allvar i det som kombineras med nyfikenhet, kunskap och lust, säger Lena Allerstam.
 
Valet av strategichef har föregåtts av en gedigen rekryteringsprocess, med många kvalificerade kandidater både externt och internt. Lena Allerstam tillträder som strategichef för UR den 1 november.
 
– Lena har en lång bakgrund inom public service, inom både radio och tv. Hon har ett stort nätverk inom företagen, och god kännedom om det regelverk som omger oss. Det är goda förutsättningar för ett framåtriktat strategiarbete nu när vi går mot en ny tillståndsperiod, förklarar Erik Fichtelius.