En
strid har blossat upp mellan en av Europas supermakter och den digitala jätten Google. Nu vill Frankrikes president François Hollande stifta en lag som tvingar sökmotorn att betala när de sprider franska nyheter. En ny lag kan träda i kraft redan innan utgången av 2012. Det rapporterar IDG News.

Kraven har sin utgångspunkt i att de franska mediehusen har klagat på att deras läsare ofta nöjer sig med att läsa rubriken och en kortare sammanställning på Google News.

De franska nyhetssajterna tappar på så sätt sidvisningar när besökarna inte klickar sig vidare till orginalsajten. Vilket på sikt riskerar att dränera annonsintäkterna för det innehåll som mediehusen själva fått fram.
 
Under måndagen ska Googles styrelseordförande Eric Schmidt ha träffat president François Hollande och två franska ministrar för en diskussion kring kraven från mediehusen.
 
Enligt uppgift är presidentens linje att Google inte betalar tillräckligt med skatt i Frankrike i proportion till det värde som det franska nyhetsmaterial ger sökjätten.
 
François Hollande vill få till överenskommelse mellan Google och de franska mediehusen före årets slut. I annat fall kan det bli tal om lagstiftning.
 
I Tyskland finns en sådan lag på förslag som innebär en utvidgning av copyrightskyddet för nyhetsklipp som återpubliceras av sökmotorföretag. På så sätt kan mediehusen hitta en ny intäktskälla.
 
Google väljer att inte kommentera diskussionen. Företaget hävdar att lagförslaget skulle vara skadligt för internet.
 
Under 2011 föreslogs en så kallad Googleskatt som skulle kompensera de franska mediehusens förlorade annonsintäkter, men det förslaget drogs tillbaka.