För flera tidningssajter och nätforum har fördomsfulla och rasistiska kommentarer blivit ett problem och vardagsmat.

Konsekvensen har blivit att allt fler stänger ner eller modererar allt hårdare på sina kommentarsfält.
 
Nu vill Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, bidra till debatten med kampanjen ”Nätfight – låt inte fördomar härja fritt på nätet”. Syftet är att bemöta fördomsfulla och främlingsfientliga kommentarer på nätforum, i sociala medier och webbtidningar.
 
– Många av artikelkommentarerna på till exempel tidningars webbsidor har främlingsfientliga förtecken. Samtidigt vet vi att den stora majoriteten av svenska befolkningen inte delar dessa antidemokratiska åsikter. Därför är det viktigt att alla vi, oavsett om man är SSU:are eller inte, tar ställning och står upp mot främlingsfientligheten på nätet, säger Gabriel Wikström, förbundsordförande SSU i en kommentar.

Kampanjen genomförs den 25 november. Utöver sina medlemmar runt om i landet kommer SSU på olika sätt att uppmana och bjuda in andra organisationer att delta i kampanjen.
 
– Självklart räcker det inte att vi bemöter fördomar på nätet under en dag. Vi hoppas dock att vår kampanj blir ett startskott för alla som deltar att mer aktivt och löpande bemöta de främlingsfientliga krafterna på nätet, säger Gabriel Wikström, förbundsordförande SSU.