För
sextonde gången utser Resumé Årets lobbyist. Förra året blev det hotell- och restaurangföretagarna SHR (numera Visita) och cateringföretagaren Mats Eriksson som vann för kampanjen för sänkt restaurangmoms. En fråga som fortfarande står i centrum för politiska debatten, trots att momsen sänktes den 1 januari i år.

I juryn som utser Årets lobbyist 2012 sitter Sofia Arkelsten, tidigare partisekreterare M och i dag ordförande i riksdagens Utrikesutskott, Jan Larsson, kommunikationsdirektör Nordea och tidigare statssekreterare hos Göran Persson, Jenny Madestam, statsvetare på Stockholms universitet och krönikör i Expressen, Johan Thor, ny som vice-president, European Government Affairs och chef för GlaxoSmithKlines Brysselkontor, utsedd till Årets Lobbyist 2008 och Claes de Faire, chefredaktör Resumé.

Det här är några av kandidaterna som funnits på juryns bord:

Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen, för hans arbete med att avskaffa dubbelmomsen på appar.
 Företag som utvecklade appar betalade moms både i utvecklingslandet och försäljningslandet. Dataspelsbranschen fick Skatteverket att ta bort dubbelbeskattningen.

• Villaägarnas kampanj för att få bort kommunernas gatukostnadsavgifter. Villaägarna har i en kampanj visat att villaägare kan drabbas av gatukostnader på 100 000-tals kronor. Nu ser en statlig utredare över systemet.

Ulrika Blumfelds och Sjuksköterskeupproret "Inte under 24 000 kronor". Löneupproret fick tusentals nyblivna sjuksköterskor att säga nej till tjänster som ger mindre än 24 000 kronor i månaden.

• RFSL och HBT-rörelsen för kampanjen att få bort steriliseringstvånget för personer som byter kön. Under 2012 tog riksdagen beslut att tvånget försvinner nästa år.

•  Lärarnas Riksförbund för kampanjen att återförstatliga skolan. Efter flera års intensivt lobbyarbete från LR har regeringen nu tillsatt en utredning som ser över huvudmannaskapet i skolan.

• Kampanjen för Ostlänken genom lobbybolaget Nyköping-Östgötalänken AB. Alliansregeringen kom i augusti med beskedet att Ostlänken ska börja byggas 2017 för att stå klar senast 2028.

• Saab som ännu en gång tycks få igenom en ny svensk JAS-order.
Redan nu finns en politisk majoritet bakom att investera i en ny JAS-version och binda sig att köpa in 40-60 plan till flygvapnet, trots att riksdagen 1997 markerade att beställningen av delserie 3 skulle bli den sista gången staten involverade sig i utveckling av ett svenskt stridsflygplan.

Lena Holm, generalsekreterare Majblomman för kampanjen för barnglasögon Regeringen har beslutat kartlägga landstingens stöd till glasögon för barn, Majblomman har drivit frågan om att många barn tvingas avstå från glasögon.

• Lobbygruppen Spårvagnsstäderna. Efter att ha varit en i stort sett död kollektivtrafiklösning upplever spårvägen ett starkt uppsving. Spårvagnsstäderna har agerat stark lobbygrupp för att lansera spårvägslösningar i svensk kollektivtrafik.

• Alkoholpolitiskt Forum och IOGT för motstånd mot gårdsförsäljning av vin och öl. Svenska vinodlare med tungt understöd av LRF har i flera år drivit frågan om att gårdsförsäljning av vin och öl ska tillåtas i Sverige. En utredning lade ett förslag om gårdsförsäljning 2010. Sedan dess har en aktiv nykterhetslobby skapat en politisk låsning där det i praktiken är omöjligt att i dag lägga ett förslag.

Vem som vinner avslöjas på ett event som Resumé ordnar den 14 november. Här kan du anmäla dig till eventet.