Dela sidan:

I g
år kväll hade "Stalkers" premiär i TV3. Programmet där Hasse Aro och Sanna Lundell kartlägger och konfronterar olika stalkers nådde 575 000 tittare.

I gårdagens premiäravsnitt skildrades hur Susanne Brännemo, känd från TV4:s "Bonde söker fru" under en längre tid har förföljts av en man som tror sig ha en relation med henne. I programmets öppning berättar programledaren Hasse Aro:

"Det som började med en oskyldig vänförfrågan på Facebook ledde till att Susanne nu fruktur för sitt liv. En fruktan som skulle visa sig helt befogad då hennes förföljare bär på en mörk hemlighet."

Förutom att redogöra berättelsen om hur Susanne Brännemo har utsatts för trakasserande förföljelse väljer TV3 att publicera förföljarens förnamn, visa hans hus och filma honom i helkroppsfigur med ett tunnt filter.

Tittarna får också veta att mannen bor i det värmländska samhället Åmotsfors med 1500 invånare. Under premiäravsnittet kartlägger experter mannens beteende parallellt med att offret redogör för de trakasserier hon utsatts för.

I upplösningen konfronterar Hasse Aro mannen som ger ett löfte att upphöra med sina brev. När han senare återupptar kontakten med Susanne Brännemo blir han dömd rättspsykiatrisk vård.

I programmets dramaturgiska slutskede tar man upp mannens förflutna. På 1970-talet dömdes mannen till åtta års fängelse efter att ha mördat sin tio månader gamla son.

"Susannes stalker visade sig vara sjukare än vad någon trodde", avslutar programledaren Hasse Aro. 

Resumé ringer upp programledaren Hasse Aro.

Ni väljer att publicera mannens namn, visa hans hus och berätta om hans förflutna när han bor i en ort med 1500 invånare. Vilka överväganden gjorde ni?
– Vi gör olika bedömningar i fall till fall. Den här mannen hade bara bott i Åmotsfors under en månad och han saknade socialt umgänge. Dessutom åkte han in i samband med programmet. I andra program har vi varit mer försiktiga med namnpublicering.

Hasse Aro tillägger att programmet började spelas in för ungefär ett år sedan och att säsongsstarten har föregåtts av många överväganden.

Varför valde ni att förvränga mannens röst?
– Jag vet faktiskt inte. Jag har inte jobbat så intensivt med den här produktionen.

Varför är mannens förflutna relevant i sammanhanget?
– Det ger en ytterligare dimension till programmet.

Ser du några risker med att genomföra programmet på det sättet som ni gjorde?
– Det är klart det finns risker. Man får bedöma i varje enskilt fall. I det här programmet var omständigheterna speciella.

Varför är fenomenet "Stalker" så pass intressant att ni väljer att göra ett eget program av det?
– Det vet jag inte. Jag hade inte upptäckt det innan. När jag hörde talas om det tyckte jag att det var intressant, men det var inte alls att jag skulle göra det. Fenomenet har växt de senaste 20 åren. Mycket tack vare internet och sociala medier. Mannen i första avsnittet använde sig i huvudsak av internet.


Dela sidan: