Dela sidan:

Mattias Klum är känd för sina bilder inom natur, miljö och kultur från hela världen. Bilderna har publicerats i flera internationella tidskrifter som National Geographic och New York Times.

Klum har även producerat dokumentärfilmer, skrivit böcker och var under hösten programledare för SVT:s "Fridlyst" där han tillsammans med sex kända svenskar försökte hjälpa utrotningshotade djur.

Begriplighetspriset, som delas ut för femte gången av kommunikationsbyrån Publik, går till "en person som lyckats förklara ett svårt och viktigt ämne så att andra förstår."

– Jag har under min 25-åriga yrkeskarriär berättat om det som berör mig för att i nästa steg i bästa fall beröra andra. Genom böcker, filmer, utställningar och föreläsningar försöker mina medarbetare och jag överbrygga glappet mellan intellektuell kapacitet och emotionell känslighet. En bro mellan hjärna och hjärta när det vill sig, säger Mattias Klum i en kommentar.

Motiveringen lyder: "Genom ett kristallklart budskap i bild och ord begripliggör Mattias Klum naturens värde. Han hämtar hem världen till oss, och får oss att förstå att vi måste ta hand om den."

Vinnaren har dels utsetts av en jury och dels röstats fram på Facebook i konkurrens med sju andra nominerade, däribland Jonas Gardell, Lena Mellin, Leif GW Persson och Jan Gradvall.

Tidigare vinnare är folkvettsexperten Magdalena Ribbing, expertkommentatorn Glenn Strömberg, textbearbetaren Kitte Arvidsson och skådespelerskan Eva Funck.Dela sidan: