Det var Gina Dirawis och Sarah Dawn Finers nummer i lördagens delfinal i Melodifestivalen som på pricken var likt en sketch i People's Choice Awards 2012. Flera personer reagerade under lördagskvällen på den uppenbara likheten, och under söndagen rapporterade flera medier om händelsen.

SVT svarade med att koppla in jurister för att granska om det rörde sig om ett plagiat. Nu har de kommit med sin slutsats: det är inte ett brott mot upphovsrätten.
– Våra jurister har tittar på det, och det är inget solklart fall av upphovsrättsligt intrång. Man har rätt att göra tolkningar av andras verk. Vi försöker verkligen att få till sketchen efter svenska förhållanden eftersom det handlar om våra programledare, säger Maria Ilstedt, projektledare för Melodifestivalen.

SVT kommer inte att kontakta sketchens amerikanska upphovsmän i nuläget.
– Nej, eftersom det inte går att säga att det är ett intrång utifrån den tolkning juristerna har gjort. Men vi brukar i vanliga fall alltid göra det, säger Maria Ilstedt.

Samtidigt uppger hon att SVT kan komma att ompröva sin ståndpunkt om de skulle bli kontaktade i ärendet. Men å andra sidan kan de lika gärna vara glada över den uppmärksamhet som sketchen har fått.
– Upphovsmännen kan tycka det är en väldigt rolig idé.