Dela sidan:

Nyligen stod det klart att Nationalencyklopedin har valt att plocka in ordet "ogooglebar" – Nationalencyklopedin är helt digital numera.

Bakgrunden är den diskussion som uppstod efter att Språkrådet valt att plocka bort ordet "ogooglebar" från sin Nyordslista efter påstötningar från sökjätten.

Resumé talade med Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund igår som gjorde klart att det "ungefär var 0 procents chans att ogooglebar inte hamnar i SAOL."

Hans argument var att Google gjort sig själv en björntjänst i och med att man skapat en diskussion kring ordet.

Nationalencyklopedin är inne på samma linje:
– Vi anser att Google inte på något sätt har lagen bakom sig och vi beskriver bara hur ordet används. Google kan möjligen ha synpunkter på hur vi beskriver det. Google vill ju inte ordet googla ens ska finnas, säger Jonas Gruvö.

Han menar också att det inte är något nytt att Google ger sig på språkbruket, utan att sökjätten har ägnat sig åt detta under många år.

Google har exempelvis gett sig på encyklopediföretag som Merrion Websters och Oxford-encyclopedin. Google har även kontakt olika medier angående användningen av ordet Googla, enligt Jonas Gruvö:
– Jag såg en artikel i Washington Post med ett långt brev från en advokat. Brevet handlade om att tidningen inte får använda ordet googla, utan man måste skriva att man har använt sökmotorn Google, säger han.

Han berättar att han har fått en hel del reaktioner från användarna som menar att det är bra att Nationalencyklopedin står på sig.

Google har dock inte hört av sig ännu.

Det låter ändå inte som att ni räds en rättslig tvist precis?
– Inte i det här fallet. Vi måste kunna göra beskrivningar av hur ord kommer in i svenskan och hur ordet sedan används. Det kan visserligen ta mycket kraft med brevväxling och annat, men jag har ändå lite svårt att förstå att Språkrådet vek sig då jag inte ser något juridiskt skäl till detta, säger Jonas Gruvö.

Nationalencyklopedin har varit i ett bråk med exempelvis Korpen tidigare, där Korpen hade synpunkter på att man använde ordet korpidrott. Nu är det inte helt otänkbart att det bara är en tidsfråga innan Google kontaktar Nationalencyklopedin:

– Det är en mycket intressant diskussion som har uppstått angående företag som lägger sig i det allmänna språkbruket. Jag kan visserligen köpa att Google vill framstå som ett registrerat varumärke, men jag tycker ändå att det är ett märkligt agerande från ett företag som har som slogan – Don´t Be Evil, säger Jonas Gruvö.Dela sidan: