Stina Dabrowski har fått kritik för sina uttalanden i Agenda, en kulturartikel i Expressen och den senaste debatten hos Publicistklubben. 


Hon har bland annat fällt uttalanden som – ”Vi vågar inte ens säga städerska” och hon har också efterlyst en ”mustig debatt”. 
Reaktionen har inte låtit på sig. 


I en artikel i Expressen med rubriken Hej då, Publicistklubben ondgör sig Ida Ali-Lindqvist, sportredaktör och journalist på Feministiskt Perspektiv över hennes agerande i media. 


Stina Dabrowski besvarar nu kritiken:
– Man får vara försiktig med ordet mustig nuförtiden. Det verkar farligt att säga. Nej, jag vill faktiskt säga att det är precis sådana människor som Ida som Publicistklubben så väl behöver. Hon är verbal, engagerad, stridslysten och intelligent. Så jag säger kom tillbaka, säger hon.

Stina Dabrowski har också skrivit en artikel på Expressens kultursida med rubriken Talets gåva. 


Hon uppger visserligen att hon står för det som står i artikeln, men vänder sig emot att Expressen har lagt in ord som åsiktsförtryck i ingressen.


Hon står visserligen för allt hon sade i Agenda, men tycker ändå att hon levererade en och annan groda.
– Jag är inte någon som ska vara med i en debatt. Jag råkade säga att man inte får säga städerska längre och det var såklart dumt, säger Stina Dabrowski.

Hon tycker också att hon skötte uppgiften som moderator i den senaste debatten hos Publicistklubben, man hade ändå önskat att någon hade sagt till henne att någon annan borde lett debatten med tanke på att hon redan medverkat i Agenda.
– Jag hade önskat att någon av alla våra kloka människor hade kontaktat mig om det. Jag tänkte inte på att någon annan i styrelsen hade kunnat ställa upp. Men det är ju så jäkla lätt att vara efterklok, säger Stina Dabrowski.

Stina Dabrowski menar att hon är så långt ifrån att vara främlingsfientlig som någon överhuvudtaget kan vara.
– Jag har aldrig legat i närheten av det. Jag har en syster som arbetar i Husby med en klass med invandrarbarn och jag anser mig vara en av få journalister som verkligen har kontakt med det mångkulturella samhället och välkomnar det, säger Stina Dabrowski.

Hon menar att Publicistklubben ändå har som syfte att ta upp debatter och diskutera vad som ska debatteras.

Stina Dabrowski har också totat ihop en text kring just detta som ingår Publicistklubbens årskrönika:
– Jag välkomnar debatter och jag fick också uppdraget att vara yttrandefrihetens främsta förespråkare då jag gick in som ordförande, säger Stina Dabrowski.

Hon känner sig också stolt över att hon har lyckats få till ett så stort uppsving för Publicistklubben, PK har fått 300 nya medlemmar under hennes ordförandeskap.

Hon blev också enhälligt omvald som ordförande i måndags.
– PK har fått ett uppsving utan historisk jämförelse. Vi har tidigare sänt PK-debatterna på webben och haft alltifrån 42-150 visningar, men långt över 60 000 har redan sett måndagens debatt. Långt fler såg också den förra debatten, säger Stina Dabrowski.

Hon menar att det till och med har gått så långt att Publicistklubben numera brottas med vissa logistikproblem:
– Vi får stoppa folk i dörren för att överhuvudtaget få plats, säger Stina Dabrowski.