Dela sidan:

Medan ICA-såpan har pågått i 12 år har Coop bytt reklammanér flera gånger under samma period. Men det senaste, där medlemmarna står i centrum, har enligt vd:n gjort att raset har bromsats upp.

– Vi har gjort en hel del förändringar, och vi ska inte förändra bara för sakens skull. Men Coop har varit en sökande företag. Vi har vi insett att vi måste spetsa till utbudsreklamen i tv, och den ska handla om det som är vitkigtast för oss, nämligen ägarna. Och det har varit en framgångssaga för oss, säger Frank Fiksers.

Claes-Göran Sylvén får frågan om ICA-såpan med Hans Mosesson i huvudrollen har förändrat kedjans företagskultur. Han säger att det snarare är tvärtom.

– Han har inte påverkat vår kultur. Snarare framhävs den. Närheten till kunderba är viktig, likaså att det handlar om människor i butikerna som folk kan känna igen. Vi frågar oss från tid till annan hur länge såpan egentligen kan hålla på. Det är en fråga som ständigt återkommer, och visst finns det någonstans en gräns. Men den är fortfarande en succé, säger Claes-Göran Sylvén.

Det är lite skilda världar som gäller för de båda bolagen. ICA är extremt lönsamt och dominerar den svenska marknaden, medan Coop gör förluster och har tappat stora marknadsandelar. Men vd:n Frank Fiskers menar att det inte är den kooperativa affärsmodellen som brister. Snarare är det bolagets ofokuserade agerande som ligger till grund för problemen.

– Kooperativt ägande är inte finansiellt dåligt. Kooperationen i Finland och Schweiz är till exempel marknadsledande och extremt lönsamma. Det handlar om fokus och att koncentrera oss på dagligvaruhandeln. Ett misstag som har gjort att försöka bli världsbäst genom att köpa företag överallt. men då glömmer man att det är stenhård konkurrens överallt. Vi måste bli världsbäst med Coop genom att bli en bättre retailer än vad vi är i dag.Dela sidan: