Dela sidan:

Partierna arrangerar Politikerveckan och Region Gotland samordnar. Men i praktiken snurrar det mesta kring koordinatorn Karin Lindvall:
– Vi har en dialog med partierna, som beslutar om principiella frågor som turordningen, det rullande schemat och att bara riksdagspartier får tala från scenen.

Hon har sett veckan växa i antal dagar och volym:
– Flaskhalsen är bristen på boende. Vi har klarat behovet av lokaler bra och servicen sköts av 157 underleverantörer, nästan alla gotländska.

Årets rekordvecka har avlöpt så lugnt som det är möjligt, säger hon:
– Det är konstant brandsläckning, men inga större problem, inga som syns utåt.

Men i år är storleken på veckan en större snackis än förr. Andreas Krohn, vd på Rud Pedersen, tillhör kritikerna:

– Almedalsveckan håller på att falla isär. Den här gången har vi sett tre vågor: på söndagen kommer sådana som jag, på tisdag–onsdag kom Moderaterna, på torsdag–fredag kommer Socialdemokraterna. Finns det ens längre en Almedalsvecka?

– Vi arbetar med Folkemødet på Bornholm, där man har två partiledare per dag. Det blir ett koncentrerat och mer spännande program. Folkemødet och norska Arendalsveckan har kunnat bygga nya koncept. Det kanske är svårt att ändra till valåret 2014, men varför inte testa ett nytt Almedalskoncept till 2015?

Karin Lindvall och arrangörerna funderar över hur veckan kan förbättras:
– Visst har vi studerat modeller att förändra, både Bornholm och Arendal, men vi är inte framme ännu. Åtta dagar är lång tid, men partierna vill gärna behålla sin egen dag. Vi hade den diskussionen 2010 när det blev åtta partier.

– I år har vi försökt göra det enklare att hitta. Appen är ganska bra och den nya programtidningen lättare att hantera. Men vi försöker alltid dra erfarenheter och skapa en bättre struktur.

Almedalsveckans högsta beslutsfattare är en doldis, Janica Sörestedt, Sombudsman på Gotland, som är ordförande i partiernas arrangörsgrupp:

– Almedalsveckan kommer att växa, problemet är bristen på hotellrum. På något sätt dyker det ständigt upp nya lokaler för seminarier. Det finns plats för fler arrangemang, men boende och resor blir problem med en kortare vecka.

Men får vi tro vissa opinionsundersökningar kan veckan bantas till sex eller sju dagar 2015. Det hänger främst på Annie Lööf och Göran Hägglund.Så har veckan vuxit
                                    2008       2013
Evenemang                   662      2 186
Arrangörer                    350      1 139
Besökare                     6 000   20 000*
Journalister                    362        750**

* preliminär
** uppskattadDela sidan: